Добрич пред грипна епидемия, от здравната инспекция отричат

15:01, 29 дек 16 25 1075 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания през последните четири дни е повишена и дава основание да се счита, че Добрич е пред грипна епидемия. Това заяви пред Topnovini.bg началникът на отделението по педиатрия д-р Йовчо Йовев. Той допълни, че отделението е нормално натоварено, зает е целият му капацитет.

Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова обаче е категорична, че Добрич не е пред грипна епидемия и обстановката е нормална за сезона.

През периода от 16 до 22 декември в област Добрич са регистрирани 120 случая на грип и остри респираторни заболявания. Общата заболяемост от грип за областта е 139 на 10 000 души. Най-често грипът засяга млади хора на възраст до 29 години. През миналата седмица най-много – 50, са били болните във възрастовата група от 5 до 14 години, 34 са малки деца на възраст до 4 години, а 22 – младежи между 15 и 29 години. Няма болни на възраст над 65 години.

Заболяемостта в областта е малко под средната за страната,  сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести за изтеклата седмица.

 Заболеваемостта в региона нараства, като за периода 12 – 18 декември е била 118,15%, а за изтеклата седмица е 139 на 10 000 души. Тя обаче остава по-ниска от средната за страната, която е 164,43%.

Припомняме, че първите случаи на грип бяха регистрирани в Балчик. През седмицата от 12 декември над 30 % от учениците отсъстваха от училище по болест. Осем деца имаха положителен резултат за грипен вирус A/H3N2, щам “Хонконг”.  

Заболяването започва рязко с висока температура, силна отпадналост, кашлица, хрема. Д-р Ангелова съветва да не се самолекуваме, а да търсим лекарска помощ. Важно е да останем у дома, за да предпазим други хора от заразяване, подчерта тя.

Четири общини са в официална грипна епидемия. Перник, Пловдив, Хасково и Харманли се  борят с подранилия зимен грип. Коледната ваканция на учениците в Пловдив е удължена с два дни заради болестта и те ще се върнат в класните стаи на 9-и януари. Още четири общини са в пред епидемична обстановка. Това са Стара Загора, Добрич, Габрово и Пазарджик, съобщи Нова телевизия.

Междувременно, от Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" на Министерството на образованието и науката предлагат дните 5 и 6 януари 2017 г. да бъдат неучебни за всички български училищни и извънучилищни институции. Учебните занятия да започнат на 9 януари 2017 г., но при внимателна диагностика от Министерството на здравеопазването

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама