Съдът в Добрич отказа да признае румънска присъда за капитан на риболовен кораб от Балчик

06:40, 02 яну 17 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжният съд в Добрич отказа да признае и да допусне изпълнение на наказателна присъда от 2013 г. на съда в Мангалия и съдебно решение на съда в Констанца спрямо българския гражданин Христо Спасов. Той е бил осъден да заплати в полза на румънската държава 1000 леи по присъдата и 4000 леи по съдебното решение, направени разноски общо 5000 леи, равностойни на 2152.56 лв. / две хиляди сто петдесет и два лв. и 56 стотинки/.

Съдът в Добрич е разпоредил да бъдат уведомени съдилищата в Румъния.

Неотдавна Апелативният съд във Варна отхвърли решение на румънския съд, потвърдено от магистратите в Добрич, според което на капитана на българския риболовен кораб бе наложена конфискация.

Риболовният кораб, капитан Христо Спасов и неговият екипаж бяха арестувани на 13 април 2011 г., в момент, когато са осъществявали стопански риболов на 22 мили от брега срещу град Мангалия – в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Румъния. Капитан Спасов е притежавал надлежно разрешително за извършване на стопански риболов, издадено от българските власти. Румъния обаче намери, че то не е достатъчно, а било нужно разрешение и от тяхната държава.

Още през 2011 година скандалът с ареста на българския кораб и на капитан Спасов предизвика посещение в Румъния на еврокомисар от комисията по рибарство и морско дело. Два пъти първоинстанционният румънски съд оправда капитан Спасов, като прие правото на равен и свободен достъп на българските кораби до ИИЗ  във водите на Румъния в Черно море и всеки път след протест на прокуратурата делото е било възстановявано.

Година, след като бе задържан в междуобщностни води, балчишкият риболовен кораб на капитан Христо Спасов се завърна в България. През цялото време риболовният бранш в страната изразяваше своето недоумение за случилото се.

Неговата битка със съдилищата в Румъния продължи две години. За да покрие разходите си - по пътувания до северната ни съседка, адвокатски хонорари и съдебни такси, се наложи той да нареже малкия си кораб.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама