Първата данъчна декларация за 2017 г. в Добрич е подадена по интернет

15:27, 03 яну 17 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По интернет е подадена първата данъчна декларация в приходната агенция в Добрич за деклариране на доходи от 2016 година, съобщават от офиса на НАП в добруджанския град.

Най-нетърпеливият данъкоплатец е от с. Паскалево. Той е декларирал доходите си от наем, получени през изминалата година.

От НАП Добрич напомнят, че доходите си за 2016 година трябва да декларират всички добруджанци, които са получил доходи по извънтрудови правоотношения. Работилите по граждански договор през 2016 година  подават годишна декларация, независимо от размера на получените хонорари или възнаграждения. До 2 май годишна данъчна декларация подават и лицата, които през изминалата година са упражнявали дейност, облагана с патентен данък, земеделските производители, а така също и тези, които са получили доходи от наем, доброволно осигуряване или застраховане, дивиденти и ликвидационни дялове от източник в чужбина.

Новите годишни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративните данъци  са публикувани на сайта на НАП. Формуляри за декларирането на доходите са достъпни и в офиса на приходната агенция в Добрич.

От приходната агенция напомнят още, че срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 2 май 2017 г. (30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден). Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код - ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП.

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2017 г., физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 1000 лв. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 2 май 2017 г.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама