Разширението на клуб „Бакарди” е разрешено след решение на ВАС

12:50, 05 яну 17 25 452 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният административен съд излезе с решение по делото за разширението на клуб „Бакарди” в  Добрич. Делото е образувано по касационна жалба на Сдружение в обществена полза “Гражданско общество за Добрич” срещу решение на Административния съд от декември миналата година. С него е отхвърлена жалбата му против решението на Общинския съвет за разширяване на клуб “Бакарди”.

Производството пред Административен съд Добрич е образувано по две жалби - обща жалба от Сдружение в обществена полза “Гражданско общество за Добрич”, Борис Спасов, Веселин Влаев и Областния управител, и жалба на тогавашния областен управител Маргарита Новоселска.

Жалбите са срещу решение на Общинския съвет, с което в имота се обособяват два нови парцела - 4417 квадратни метра за литературния музей и 641 квадратни метра към близка двуетажна сграда на частно дружество.

От сдружение "Гражданско общество за Добрич" смятат, че така се създават пречки за възприятието на целия площад пред дома-паметник на Йордан Йовков - емблематична сграда в града. ВАС счете за основателна и жалбата на областния управител д-р Маргарита Новоселска, след като с определение на местния съд бе оставена без разглеждане. Според областния управител, държавата е непосредствено засегната с предвижданите изменения на подробния устройствен план на терена пред литературния музей. В архива на областната администрация са установени актове за държавна собственост за част от терена.

Казусът се разглежда за втори път в Административния съд, след като Върховният административен съд разпореди да продължат съдопроизводствените действия по делата, заведени от гражданите и държавата, и те бяха обединени в едно.

По точка II от решението, Общинският съвет е възложил на кмета да извърши последващите действия, съгласно закона. С обжалваното в касационното производство съдебно решение, съдът е приел, че при издаването на решението на местния парламент не са допуснати нарушения, водещи до отмяната му, поради което е отхвърлил подадените срещу него жалби. Решението е правилно, посочват от ВАС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама