Зверства с кучета в село край Добрич

12:44, 12 яну 17 25 626 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сигнал, че в село край Добрич се отглеждат кучета за боеве и се проявява жестокост към животните, която води до смъртта им, е постъпил в прокуратурата в Добрич от граждани.

От държавното обвинение съобщиха, че в Окръжния следствен отдел при Окръжната прокуратура в Добрич са постъпили писма чрез елекронна поща от граждани, с които те са сигнализирали, че Р.Р. от с. Стефаново се занимава с това.

В сигнала е посочено, че Р.Р. е изготвил видеозаписи и снимки на жестокостите си спрямо животните, които е споделил в социалната мрежа.

Тъй като случаят не е бил от компетентността на Окръжния следствен отдел копия на получените сигнали незабавно са били изпратени на компетентните полицейските органи.

От прокуратурата посочват, че сигналите, с оглед съдържащите се в тях данни за извършени престъпления по чл.325а и чл.325б от НК, са били изпратени и в Районна прокуратура гр.Добрич.



„Мъжът се казва Румен Росенов Захариев / Райко Рефат/, живее в село Стефаново на 10км от гр. Добрич. Улица първа, N-42 / Къщата е с висока разпадаща се ограда. Разбрах също, че гледа и развъжда кучета с цел продажба. Кучетата, които не биват продадени се озлобяват за лов на диви и домашни животни”, написа във фейсбук млада  жена от селото с профил „Жен Шен”. На страницата си тя публикува и видеото как насъскваните кучета на Райко разкъсват котка.

 Клипът е бил качен на профила на мъжа Rayko Rifatco, но тази сутрин профилът е бил изтрит, обясни кметът на с. Стефаново Марин Хаджийски. Той разказа, че Райко отглежда расови бойни кучета – питбули, овчарки, добермани и други. Броят им варира, но никога не са падали под 20. Според него, стигали са и до 50. Братята на Райко също отглеждали кучета. Дори неотдавна построили незаконна къща, в които гледали животните. Никой от селото обаче не смее да мине покрай нея, защото се страхуват, че озверелите кучета могат да се освободят и да нападнат.



Кметът многократно е предупреждавал Райко, тъй като кучетата му представляват сериозен проблем за селото. В района се разнася ужасна воня, тъй като животните се отглеждат в много лоши условия. Храни ги с месо, кожи, черва, които се въргалят по земята. Съседите не могат да спят нощем от воя им. Самият Хаджийски живее недалеч и обяснява, че през лятото е невъзможно да спи на отворен прозорец залази воя. Много съседи се оплакват. Хаджийски е предупреждавал Райко, след което мъжът отивал да си плати определената от Общината такса от 1 лев за куче за 10 кучета.Според общинската наредба №14 обаче трябва в селото да дойде ветеринарен лекар, който да изиска паспортите на кучетата. „Пълно безхаберие. Никой от ветеринарната служба не идва”, заяви Хаджийски. Според него, с платената такса и паспорта кучетата трябва да са включени в национален регистър. Нищо такова обаче не се случва.

Кметът не изключва полицаи също да купуват кучета от Райко и да си затварят очите за това, което той прави. Според снимките му във фейсбук, мъжът викач на ловни дружинки. Затова, според кмета, може да има и влиятелни приятели. Никоя от институциите, които досега е занимавал, не е направила нищо.

Когато клипът със зверството се  появил във фейсбук бил сезиран Център за защита на животните в Добрич. А, след това е сезирана и прокуратурата.

„Този мъж/баща/съпруг.. Изрод, твар, гад, нищожество живее на свобода и причинява нечувани издевателства върху живи същества.. Децата му, които стават свидетели на грозните му действия биват възпитавани на същото брутално поведение. Ние трябва да спрем този абсурд в името на всички потенциални бъдещи жертви. Било то хора или животни, защото както вече знаете 90% от децата, които са свидетели на такива гледки също посягат на чужд живот и не се задоволяват само с насилието върху животни, а са способни да посегнат и върху вашите деца и вашите животни, също и върху вас!", написа още Жен Шен.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама