Няма данни собственикът на кучета в Стефаново да е извършил престъпление

16:57, 15 яну 17 25 605 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Събират се доказателства по случая със собственика на кучета от село Стефаново. Няма такива, които да потвърждават, че обвиненият е извършил престъпление, съобщи окръжният прокурор Пламен Николов. Той каза, че по случая е образувано досъдебно производство. Наблюдаващият прокурор е съставил план за провеждането му.

В четвъртък от прокуратурата съобщиха, че е получен сигнал, че в село Стефаново се отглеждат кучета за боеве и се проявява жестокост към животните, която води до смъртта им. В сигнала е посочено, че Р.Р. е изготвил видеозаписи и снимки на жестокостите си спрямо животните, които е споделил в социалната мрежа.

След започналото незабавно разследване от служителите на Второ районно управление на МВР Добрич е установен извършителят. С полицейска мярка мъжът бе задържан за 24 часа. В хода на работа е установено, че видеоклипът е направен през август 2016 г. в землището на с. Драганово. Животното, към което е проявена особена жестокост е язовец.

Снимано е как кучетата са хванали и разкъсват язовец, който е разрешен за лов, според Приложение №1 към Закона за лова и опазване на дивеча, обясни Николов. По думите му, това, което е заснето на клипа и качено в социалните мрежи, може да се види на всеки ловен излет.

Проведени са разпити на свидетели. Никой обаче не е потвърдил, че е виждал кучетата да се бият. Според Николов, кучетата, които Румен Росенов /Райко Рефат/ отглежда в с. Стефаново са ловджийски, а не бойни породи. Сред тях нямало питбули, ротвайлери, добермани. Кучетата били ловни – лудогорско гонче, каракачанска порода, дратхаари и др.

Мъжът отглеждал ловни кучета, като предлагал услуга, тип интернат. Ловджийте, които нямат възможност да гледат кучетата в апартаментите си, оставяли на Райко животните. Срещу определена сума той полагал грижи за тях, а те си ги вземали за ловните излети.

По думите на Николов, това не е незаконно.

Той обаче е категоричен, че в случая има административни нарушения, за които трябва да се произнесат от Областната дирекция по безопасност на храните и данъчните. Установено е, че кучетата нямат ваксини, нямат паспорти

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама