Резултатите на Езиковата гимназия в Добрич до най-добрите в света

09:18, 18 яну 17 25 735 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Резултатите на учениците от езикова гимназия "Гео Милев" в До от международно изследване се нареждат до най-добрите в света. Това  сочат данните от националния доклад "Природните науки и технологиите в училището на 21 век. Резултати от участието на България в Програмата за международно оценяване на учениците - PISA 2015". Докладът е изготвен от Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование - координатор на изследването в България.

Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) е разработена от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през 1990-е години като периодично международно стандартизирано оценяване на 15-годишните ученици. Тя възниква в отговор на необходимостта от разработване на индикатори за сравняване на качеството на образованието в отделните държави. Програмата се осъществява съвместно от ОИСР и от държави, които не членуват в организацията. В изследването се включват 43 държави. PISA се провежда през периоди от три години. Оценяването обхваща три познавателни области: четене, математика и природни науки. Повече от 1 милион 15-годишни ученици от цял свят са се включили в програмата до днес.

В ЕГ "Гео Милев" е получено писмо с резултатите от оценяването.

По природни науки възпитаниците на Езикова гимназия имат 537 точки. Техните знания се равняват с тези на учениците от Сингапур, които са първи в света с 556 точки, и с  японските, получили среден резултат от 538 т. За сравнение, средният резултат за българските ученици е 446 точки, а за учениците от всички от държавите, в които е проведено изследването - 493 т.

Резултатът по Четене на учениците от Езиковата гимназия е 531 точки /при 432 т. за България и 493 т. за всички/. Той нарежда учениците от ЕГ „Гео Милев” непосредствено след лидерите в света – Сингапур, които са с 535 т., и преди Хонг Конг и Китай - с 527 т.

По Математика резултатът на ЕГ "Гео Милев" е 521 точки /при 441 т. за България и 490 т. за света/.  Също с 521 т. са осмите в света – Швейцария. Преди това се нареждат учениците от Сингапур, Хонг Конг, Макао, Китайски Тайбей, Япония, Китай, Корея.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама