Д-р Васил Куртев от Каварна ще навърши 80 г. по време на околосветско плаване с яхта

20:07, 18 яну 17 25 730 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Своята 80-годишнина д-р Васил Куртев от Каварна ще посрещне в неделя – 22 януари, в открито море. Трикратният носител на най-високото отличие за морско ветроходно постижение - Златен глобус, е в поредния етап на околосветското си плаване с яхтата „Одесос”, съобщи Радио Варна. 

След близо едномесечна подготовка за пресичане на Индийския океан д-р Куртев днес е напуснал пристанище Лангкави, Малайзия и се е отправил в открито море, разказа пред радиото неговият син Иван Куртев, който поддържа постоянна сателитна връзка с баща си. Той обясни, че плаването от Бали до Лангкави е било доста трудно с много слаби и непостоянни ветрове и е отнело на мореплавателя далеч повече време от очакваното. Въпреки това 79-годишният яхтсмен е успял да си почине и е събрал сили за следващия етап. През първата му част трябва да пресече Бенгалския залив и да мине близо покрай Шри Ланка и южния край на Индия. След това идва Арабско море, заливът Аден и Червено море, преди да стигне Суецкия канал. Това са все места, където ще трябва да се съобразява не само с предизвикателствата на морето и времето, но и с човешкия фактор в един много нестабилен геополитически район, сподели Иван Куртев.

На 22 януари, в неделя, д-р Васил Куртев ще навърши 80 години в открито море. Неговите близки ще отпразнуват юбилея му от разстояние и заедно като се прибере в България през идната пролет, съобщава Радио Варна.

Първият си Глобус той печели през 1982 г. за обиколка на Черно море с яхта "Норд", две години по-късно е отличен и за участието си в "Остар" със същата яхта. През 2010 г. той бе отличен за плаването му от Каварна до Нюпорт, Роуд Айлънд за периода 1 август 2009 г. – 26 юни 2010 г. с яхта „Бизоне”.

През 2015 г. д-р Васил Куртев прекоси Атлантическия океан за трети път. 78-годишният тогава стоматолог от Каварна оформи хет-трика си с яхтата на покойния си брат Неделчо „Одесос“. Васил Куртев акостира в Родни бей, Сейнт Луша на 5 декември.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама