Децата с тежки увреждания ще получават по 930 лв. помощ на месец

14:51, 19 яну 17 25 635 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нов вид месечна помощ за отглеждане на дете с трайно увреждане се изплаща от 1 януари 2017 г., съобщи директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане” Ирена Баирова.

Тя посочи, че със Закона за държавния бюджет са направени изменения и допълнения в Закона за семейните помощи за деца, които влизат в сила от 01.01.2017 г. Месечните помощи за отглеждане на дете с трайни увреждания ще се предоставят, независимо от доходите на семейството, на родители /осиновители, които отглеждат деца с трайни увреждания, при условие че децата живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане, извън семейството. Такива помощи ще получават също семействата  на роднини или близки или приемни родители, при които са настанени деца с трайни увреждания.

В област Добрич с месечни добавки за деца с увреждания ще бъдат подпомогнати родители и осиновители на над 400 деца, които досега са получавали помощи.

Размерът на месечната помощ за отглеждане на дете с трайно увреждане е 930 лв. - за дете с 90% степен на увреждане, 450 лв. е помощта изплащана за дете с определени от 70 до на сто степен на увреждане и 350 лв. – за дете с увреждане от 50 до 70% .

Размерът на месечната помощ за отглеждане на дете с трайно увреждане от семейства на роднини или близки и приемните семейства, при които са настанени деца с трайни увреждания е 490 лв. за дете с 90% степен на увреждане, 420 лв. е помощта, изплащана за дете с определени от 70 до на сто степен на увреждане и 350 лв. – за дете с увреждане от 50 до 70% .

 "Месечните помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане ще се предоставят до навършване на 18-годишна възраст на детето, а в случай, че то продължава да учи до 20-годишна възраст". В случаите, в които детето с увреждане е навършило 18-годишна възраст, но не учи, отпуснатите за неговото отглеждане месечни помощи по реда на чл. 8д от Закона за семейните помощи ще бъдат прекратени, поради отпадане на основанието за отпускането им, поради това е необходимо да се предприемат мерки за осигуряване на правата му като лице с увреждане по реда на Закона за интеграция на хората с увреждане.

Друга новост е, че социалните помощи вече ще се отпускат на лица и семейства по настоящ адрес, на който ще  се извършва и социалната анкета. Социалните помощи се отпускат след преценка на доходите на лицето и семейството, имущественото състояние, семейното положение, здравословното състояние, трудовата и учебната заетост, възрастта и други констатирани обстоятелства.

Ирена Баирова подчерта, че родителите на деца с трайни увреждания не е необходимо да подават нови заявления-декларации или да предприемат други действия. Поради отпадането на интеграционните добавки за деца по ЗИХУ отпада необходимостта и от подаване на заявления за изготвяне на социални оценки за децата с увреждания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама