Множество мъртви птици открити в района на Шабла и Дуранкулак

19:23, 20 яну 17 25 581 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" сигнализира за множество намерени мъртви лебеди, чапли и водни кокошки в района на Дуранкулашкото и Шабленското езеро, съобщава Българското дружество за защита на птиците.

Мъртвите птици са открити на 14 януари от доброволци по време на Среднозимното преброяване на водолюбивите птици. По данни на местни жители мъртвите птици са в района поне от две седмици. Подадени са сигнали до институциите, но реакция не е последвала. Междувременно броят на умрелите птици се увеличава. На 19 януари граждани намират труповете на над 10 лиски (наричани още водни кокошки) и алармират Българско дружество за защита на птиците. Предвид наличието на над 60 огнища на птичи грип бездействието на властите за прибирането и унищожаването на труповете предизвиква сериозна загриженост.

В момента в района на Шабленското и Дуранкулашкото езеро се провежда интензивен лов на патици и гъски. Много от ловците са гости от различни краища на страната. След това те разнасят добитите животни из цяла България и биха могли да разпространят заразата. След констатираните множество огнища на птичи грип в цялата страна Министерството на земеделието и храните първоначално въведе пълна забрана на лова на диви птици. Но седмица по-късно, след заплахи за протести на ловци, министър Танева отмени заповедта и въведе ограничения само в 35 общини, където птичия грип беше първоначално установен.

Природозащитниците констатират, че първоначалният списък с общини, където ловът е забранен е грешен, тъй като в него са вписани несъществуващи общини (например две общини на име Зорница, област Кърджали, община Благово, област Монтана), а не са вписани едни от първите общини, където грипът бе установен – община Кърджали и др. Заповедта не отговаря и на изискванията на Европейската комисия, която задължава в минимум 10 км буфер от констатираните находища да бъде напълно забранен ловът на птици като с оглед на епизоотичната обстановка, страните могат да вземат и много по-мащабни мерки. За пример Холандия и Великобритания също са въвели пълна забрана на лова на птици след констатирането на птичи грип на тяхна територия.

Природозащитниците се съмняват, че умишлено не се вземат проби и не се предприемат мерки, за да не се наложи забрана на лова в допълнителни райони. По тази причина не се актуализира и списъкът с общини, в които е забранен ловът на птици, въпреки новите данни и въпреки обърканите и липсващи имена на общини в първия списък.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама