Първият случай на птичи грип в област Добрич е в Каварна

20:34, 20 яну 17 25 792 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Потвърден е случай на птичи грип в Каварна, който е първи за област Добрич. Болестта е установена за две мъртви диви птици, открити в крайбрежната зона на морския град, съобщи за Topnovini.bg кметът на Общината Нина Ставрева.

Днес е намерена още една мъртва птица в района на залива Болата. Тя е изпратена за изследване. Получена е и информация за друга умираща птица. Става въпрос за чапла, морска кокошка и белочела гъска

В тази връзка днес е проведено заседание на Общинската епизоотична комисия. Тя е набелязала превантивни мерки за недопускане проникването на болестта сред домашните птици, отглеждани на територията на общината.

Разпоредено е на собствениците и управителите на птицевъдни обекти и „задни дворове” на територията на община Каварна да не допускат излизането на птици извън дворовете на стопаните, контакт между птици, живеещи в дивата природа и домашните птици. Те трябва да създадат условия за разделно отглеждане на домашните патици и гъски от други видове домашни птици, да съхраняват в закрити помещения фуража, с който изхранват птиците, както и да уведомят незабавно, обслужващия обекта ветеринарен лекар или кмета/кметския наместник на населеното място при отклонения в здравословното състояние на отглежданите птици или при завишена смъртност. Другите превантивни разпоредби са да спазват  лична хигиена при контакти с домашните птици, както и да не изхвърлят животински отпадъци в природата, а да ги обезвреждат чрез загробване.

При констатиране на умрели или с влошено здравословно състояние диви птици, те трябва да се оставят на място, като незабавно да бъдат уведомени официалния ветеринарен лекар или кмета/кметския наместник на населеното място.

 Забранява се провеждането на изложби, пазари и други събирания на домашни или други птици на територията на община Каварна.

Решено е да се извърши преброяване на всички видове домашни птици, отглеждани на територията на община Каварна.

Според ветеринарния лекар, участвал в заседанието на комисията днес, 10 000 диви птици са преминали над Каварна .

Това е първият случай на потвърден птичи грип в област Добрич. Така тя става 13-ата в страната, в която са констатирани огнища. Общият брой засегнати животни е над 430 хиляди, като всички птици са ликвидирани, сочат от БАБХ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама