С нова апаратура е отделението за новородени в Добрич

08:34, 21 яну 17 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нови дихателни апарати получи Отделението по неонатология на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич през миналата година, съобщиха оттам.

Единият е предоставен от Министерството на здравеопазването в изпълнение на проект "Подобрено качество на пренаталната диагностика и неонаталните грижи", финансиран по програма БГ 07 "Инициативи за обществено здраве", осъществявана с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.

Вторият дихателен апарат е закупен, благодарение на кампания, която организира Отделението по неонатология. С нея са набрани 24 000 лева, останалите средства са допълнени от болницата.



Дихателните апарати се използват при деца, които не могат да дишат самостоятелно - недоносени, родени по-рано, с пневмонии и други проблеми, обясни акушерката Веселина Илиева. Освен че се обдишват, на недоносените, незрелите бебета с тези апарати се прави и сарфактант терапия - впръскване на вещество, което спомага за разгръщането на белите дробове.

През миналата година от здравното министерство отделението е получило и апарат за поддържане на дишането. Той се използва когато бебето няма нужда от интубиране, но се нуждае от голямо количество кислород. Два монитора, с които се следят показателите на новородените в ковьоз, пък е закупила болницата. От редовен дарител очакват още един монитор - на дрегер.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама