Регионалната библиотека в Добрич ще отвори книжарница

09:16, 22 яну 17 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич ще отвори собствена книжарница за продажба на отчислени библиотечни документи. В нея ще се предлагат и дарени книжни документи, които не са постъпвали във фонда. Това предвиждат нови текстове в общинската наредба за местните такси и цени на услуги, която е предложена за публично обсъждане.

Съгласно Наредбата за съхраняването,  ползването и разпореждането с документи от библиотечния фонд” на Министерство на културата и Вътрешните правила за приемане, регистриране, съхранение и популяризиране на дарения, постъпващи в Регионална библиотека „Дора Габе” от 2016 г., получените средства задължително се изразходват само и единствено за покупка на нови документи за библиотечните колекции на Регионална библиотека „Дора Габе”.

Възможността за продажба на даренията, които не се включват в библиотечните фондове е препоръчана в инструкцията на Международната федерация на библиотечните асоциации и институции (ИФЛА.

Книжарницата би могла да се организира във входното фоайе на библиотеката, документите да се разположат на стелажи за свободно разглеждане от ползвателите и да бъдат ежемесечно актуализирани като заглавия.

 Проектът на Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за администриране на местните такси и цени на услугите на територията на Община град Добрич е в процес на публично обсъждане до 29 януари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама