ВАС отмени решение на съда в Добрич за избора на общински съветници в Балчик

18:26, 22 яну 17 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният административен съд отмени решение на Административния съд в Добрич, с което е потвърдено решението на Общинската избирателна комисия в Балчик за определяне на резултатите от изборите за общински съветници.

Делото е образувано по жалба от Пламен Парушев – кандидат за общински съветник от местната коалиция „Силен Балчик”, който оспорва отчитането на преференциалния вот. Заинтересовани страни по делото са тримата избрани общински съветници от коалицията.

Той твърди, че съдът е допуснал съществено нарушение, като не е уважил искането му за събиране на доказателства чрез повторно ръчно броене на всички бюлетини подадени за „Силен Балчик”, макар да е констатирано, че в секционните протоколи са допуснати поправки. Твърди, че във всички протоколи на СИК е допуснато нарушение при отчитане на преференциалния вот, което се отразява на крайния резултат. Представителят на Върховна административна прокуратура дава мотивирано становище, че жалбата е неоснователна и правилно АС-Добрич е приел, че в конкретния случай не са налице съществени нарушения на процеса за избор на общински съветници в община Балчик, проведени на 2 октомври миналата година и не са установени различия в броя на гласовете, които да се отразят на крайния изборен резултат, относно избраните за общински съветници кандидати от листата на „Силен Балчик”.

ВАС е преценил, че обжалваното решение е неправилно и при постановяването му са допуснати съществени нарушения. ВАС връща делото за ново разглеждане от друг състав на Административния съд в Добрич.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама