Да влезеш в образа на Апостола предлагат „Работилнички в музея" в Добрич

08:02, 23 яну 17 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионален исторически музей започна новата година със стартирането на инициативата „Работилнички в музея" с тематични ателиета: „Загадките на собственото име", „За свободата на Добрич", „Еликсирът на любовта", „Мога ли да бъда като Левски" и „Ганковото кафене".

Заниманията се провеждат в Дом-паметник „Йордан Йовков". По време на срещите участниците ще се потопят в героичното минало на добруджанеца, ще открият загадките на собственото им име, ще се докоснат до „еликсирът на любовта", ще се опитат: да влязат в образа на Левски, да отговорят на важни въпроси като „Кое ни дава повод за национална гордост днес?". Заниманията включват не само практическа, но и забавна част. В тях могат да вземат участие деца и възрастни. Посещенията са по предварителна заявка и при сформиране на група от поне 5 човека. Таксата за индивидуален билет е 3 лв., а за семеен е 6 лв.

По време на заниманието „За свободата на Добрич” участниците научават повече за личностите, фактите и събитията в историята на Добруджа свързани с Освобождението на града. То се провежда на 23, 25 и 27 януари от 14.30 часа. В първата част на ателието „Загадките на собственото име” участниците влизат в ролята на учени, които ще изследват собствените имена в българския език. Ще се докоснат до Йовковото творчество, в което името определя характера. Във финалната арт минутка всеки участник ще може да изрази семантиката на своето име  в багри и форми. Ще се проведе на 30 януари от 10.30 часа и на 31 януари от 14.00 часа.

„Еликсирът на любовта” отвежда участниците на изследователска експедиция в Йовковото творчество. В първата част на ателието ще се запознаят с цветния език в литературата, а във втората ще експериментират с аромати и ще творят цветя оригами. Това ателие насърчава логическото мислене и уменията за решаване на задачи и проблеми. Ще се проведе на 1, 3, 20, 22 и 24 февруари от 10.30 часа и на 6, 8, 10, 13 и 27 февруари - от 14.00 часа.

По време на заниманията на тема „Мога ли да бъда като Левски?” участниците ще могат да се дегизират като Апостола - да обуят цървули, да наметнат ямурлук, да положат клетва за вярност, да си направят свое тефтерче. Идеята е влизайки в образа на Левски, публиката да участва в музеен експеримент наречен „съпреживяна биография" като по този начин бъде стимулирана да си отговори на въпроса „По какво искам да приличам на Апостола?" Ще се проведе на 14 и 15 февруари от 14.30 часа и на 16 и 17 февруари - от 10.30 часа.

„В Ганковото кафене”  - на 2 март от 14.30 часа, музейни специалисти и експерти в различни области на обществения живот ще коментират с прекрачилите прага на въображаемото кафене въпроса „Кое ни дава повод за национална гордост днес?"

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама