Наказания за общинските съветници в Добрич предвижда Етичен кодекс

13:09, 23 яну 17 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Етичен кодекс на общинските съветници в Добрич е предложен за публично обсъждане. То ще продължи до 27 януари.

Проектът е разработен след решение на Общинския съвет от временна комисия с председател Ивелин Пейчев – заместник-председател на местния парламент.

Според новия кодекс, общинският съветник е длъжен при всяко свое действие да се ръководи от интересите на цялото население в общината, без оглед на политическите убеждения и пристрастия на избирателите. Той е представител не само на своите избиратели, а на цялото население в общината. Той трябва да действа в съответствие с Конституцията, международните актове, законите на страната, като защитава интересите на общината по съвест и вътрешно убеждение. Длъжен е да поддържа връзки с избирателите си и да ги информира за дейността и решенията на Общинския съвет.

Той не може да има специално отношение или да отдава предимство на което и да било физическо или юридическо лице.

Не може да участва при вземане на решения, когато се отнасят до негови имуществени интереси или до интереси на съпруг и роднини, както и да използва служебното си положение или общинско имущество за лична изгода.

Няма право да използва положението си за получаване на специални привилегии, освобождаване от задължения, лични придобивки или избягване на последствията от свои или на другиго неправомерни действия, както и да приема подарък или каквато и да е друга облага, която не му се полага, за да извърши или да не извърши действие.

Предложени са и норми за поведение в заседателната зала. Дава се възможност на председателя да отстранява от заседание съветник, който възразява по груб начин срещу наложените му наказания и въпреки това продължава да нарушава реда, призовава към насилие, оскърбява общински съветник  или Общинския съвет.

Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси и етика има право да иска от общински съветник да се защити по отправени в жалба обвинения.

Ако Комисията установи, че има нарушение на Етичния кодекс, предлага на Общинския съвет да наложи на общинския съветник наказание, което може да е забележка или лишаване от едно до три месечни възнаграждения. Решението за налагане на наказание се приема на заседание на Общинския съвет с мнозинство повече от половината от всички общински съветници при тайно гласуване.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама