Глобиха 10 000 лева банка в Добрич за неправомерно изискване на лични данни

19:24, 16 фев 17 25 1117 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Глобиха банка в Добрич за неправомерно съхранявала личните данни на гражданин. Административният съд е оставил в сила решение на районните магистрати, с което е потвърдена наложената от Комисията за защита на личните данни глоба от 10 000 лева.

„ОББ“ АД обжалва наказателно постановление от май миналата година, с което председателят на Комисията за защита на личните данни е наложил глобата. Това се е случило, след като клиентка се е оплакала за това, че на 8.10.2015г. в клон на банката в гр.Добрич й е било отказано да преведе 200 лв. по сметка на дъщеря си, защото не се е съгласила личната й карта да бъде копирана и е  отказала да подпише декларация за съгласие банката да обработва личните й данни.

За изясняване на случая контролните органи са изискали информация от „ОББ“ АД. На 18.03.2016г. банката е представила становище, към което е  приложила документ от електронната система, озаглавен „Потвърждение за промяна на регистриран клиент“. В представения от „ОББ“ АД документ фигурират трите имена, ЕГН, номер на лична карта и постоянен адрес на жената.  Установено е, че жената не е клиент на банката и не е извършила исканата от нея банкова операция.

От съда припомнят, че, според Хартата на основните права на Европейския съюз, приложима за всички български граждани, изрично е признато правото на гражданите за защита на техните лични данни. Санкцията за това нарушение може да е от 10 000 до 100 000 лв.

Съдът отчита, че съхраняването на лични данни без законно основание за това, е нарушение, което не може да се квалифицира като маловажно. То е в противоречие с принципа за ограничаване на срока на съхранение на данните, тъй като в случая личните данни е трябвало веднага да бъдат заличени, щом жената не е извършила банковия превод и не е клиент на банката.

Второ, нарушението е извършено от финансова институция, която според спецификите на дейността си съхранява лични данни на много голям брой физически лица и съответно отговорността й за спазване на европейското и националното законодателство в областта на защита на личните данни е много по-голяма от отговорността на обикновените администратори на лични данни.

  Решението на административния съд е окончателно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама