Община Каварна и държавата спорят за имот, на който се строи завод за преработка на миди

15:53, 21 фев 17 25 1023 Шрифт:
Автор: Станислава Кръстева

Държавата и Община Каварна спорят за два имота на морския бряг, върху единия от които се строи завод за преработка на миди. Строителството беше спряно поради съдебния спор относно собствеността на терена. След края на забранителния за строителство период то бе възстановено. „Очакваме там да бъдат разкрити 40 работни места заяви кметът на Каварна Нина Ставрева. И добави, че прогнозите са заводът да бъде завършен до края на 2017 г. – началото на 2018 г. Дружеството "Бляк сий шелс" обяви, че възнамерява да инвестира 10 млн. лв. в изграждането на мощности за преработка на миди. Идеята е бъдещата фабрика да преработва мидите, отглеждани във фермите на цялото българско Черноморие.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството, чрез Областния управител на Добрич, води съдебен спор с Община Каварна за собственост върху два имота. Един от спорните имоти е обект на инвестиционен интерес от страна на „Бляк сий шелс“ ООД, съобщиха в отговор на запитване на Topnovini.bg от областна администрация. Оттам посочват, че Община Каварна и държавата са актували спорните имоти през годините с актове, съответно за частна общинска и за публична държавна собственост. „Двата имота са резултат на държавната политика по брегоукрепване на морския бряг с цел защита на брега от завземане от морските води и са изкуствено създадени. Те се намират под нос Чиракман. Държавна фирма „Геозащита“ – Варна, в качеството си на инвеститор, с изцяло държавни средства през 1988 г. е започнала изграждането на брегоукрепително съоръжение – Дамба, в подножието на нос Чиракман. Проектът е завършен през 1989 г. и е на стойност 1 милион и 800 хил. лв. Процесните имоти преди изграждане на Дамбата са били изцяло покрити от водите на Черно море – представлявали са морско дъно и една част от тях са били крайбрежна плажна ивица. Тези факти са установени от съдебно техническата експертиза по делото до момента”, посочват от областната администрация. Оттам добавят, че „МРРБ, чрез областния управител, отстоява становището, че спорните имоти са публична държавна собственост, защото са изградени върху морското дъно. Съгласно Закона за водите, публична държавна собственост са морското дъно и неговите недра. Съгласно регулационния план от 1988 г., цялата територия в подножието на нос Чиракман, където са спорните имоти, е била извън границите на града. За първи път през 1999 г. със заповед на кмета на Община Каварна, създадената Дамба е била включена в кадастралния и застроителен план на град Каварна в нарушение на Закона за териториалното и селищно устройство. От ноември м.г. има издадена заповед на министъра на културата Вежди Рашидов, с която въпросните имоти са определени като част от териториалния обхват и охранителната зона на обект „Праисторическо, антично и средновековно селище „Чиракман“, Община Каварна. Те са определени като недвижима културна ценност с местно значение. Съгласно тази заповед, на територията на целия обект под нос Чиракман, включително спорните имоти ПИ 120 и ПИ 121, не се допуска промяна на предназначението и строителство, несвързано с консервационно-реставрационни работи в територията, определена за недвижима културна ценност”, твърдят от областна управа.

Според кмета Нина Ставрева обаче информацията от областна администрация не е коректна по отношение на терена, където е инвестицията на "Бляк сий шелс".

„Единият от двата терена попада в защитената зона, но този, където се изгражда мидената ферма не е. Нашето становище е, че ние нямаме основание да спрем строителните дейности, тъй като има действащо строително разрешение”, обясни кметът.

С решение №143 от протокол №27 на Общински съвет Каварна на заседание, проведено на 25.10.2013 г. е дадено съгласие за учредяване право на строеж върху терен с обща площ 7378 кв.м за строителство на сграда за „Преработка, съхраняване, търговия на миди, риби и други аквакултури” чрез провеждане на конкурс. По договор от 27.12.2013 г. е учредила право на строеж на „Бляк сий шелс” ООД върху имот – частна общинска собственост. Поето е задължение да се разкрият 40 работни места за хора с постоянен адрес в Каварна. Съгласно договора, Общината е задължена да осигури необезпокояваното ползване на „Бляк сий шелс” на отстъпения поземлен имот с право на строеж. Извършващото се строителство е съгласно издадено разрешение за строеж 89/11.11.2014 г. и влязло в сила на 28.11.2014 г. Разрешението е издадено на основание Договор за учредяване на право на строеж върху общински поземлен имот, представени инвестиционни проекти, оценка за съответствие и други документи. Строителството е започнало на 26 май 2015 г. Не са предприети действия за спиране на строителните дейности, тъй като разрешението за строеж е действащо, не е загубило правно действие, посочва инж. Светлана Георгиева – и.д. началник на отдел „Устройство на територията и инвестиции” в Община Каварна. С искова молба от 2015 г. е образувано производство от Общината срещу държавата чрез министъра на регионалното развитие и благоустройството. Предявени са искове да бъде признато за установено, че държавата не притежава правото на собственост върху тези имоти, както и искове да бъдат отменени съставените за тези имоти актове за публична държавна собственост. Съгласно определение от септември 2015 г., съдът намира исковете за отмяна на съставените актове за публична държавна собственост за недопустими. Ако акт за държавна собственост е съставен за имот, който не е притежание на държавата, това означава, че имотът неправилно е актуван, твърди юрисконсултът Миглена Георгиева. Тя посочва, че правото на строеж дава възможност на неговия носител да изгради обект върху чужд имот и да стане собственик на построеното, без да е собственик на земята. Към момента учреденото право на строеж е действащо, а правото на собственост е спорно, посочва още Георгиева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама