Няма завишени радиационни нива в Добрич и областта

17:01, 23 фев 17 25 626 Шрифт:
Автор: Станислава Кръстева

Няма завишение на радиационните нива на територията на област Добрич. Това заяви главният експерт организационно-мобилизационна подготовка Красимир Куртев по повод появила се информация за регистрирано наличие през януари на радиоактивния изотоп йод-131 във въздуха в някои страни от Северозападна Европа.

На територията на областта има разположени уреди, като нивата на радиация се измерват три пъти в денонощието. Към момента не са регистрирани по-високи стойности на територията на нито една от общините.

Община Добрич разполага със специален уред, с който ежедневно в определени часове се измерва радиационния фон на територията на града. Дежурните от администрацията проверяват стойностите всеки ден в часовете 5.00 ч. 12.00 ч. и 18.00 ч.. Стойностите, които досега са измервани са в рамките на нормалните и варират от 0, 2 МSv/h до 0, 4 МSv/h. Понякога има и по – ниски стойности от около 0, 1 МSv/h/микросиверта на час/. За Добрич нормалната стойност е до 0, 4 МSv/h.  

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че няма данни за пренос на йод-131 на територията на България. По информация на Националния център по радиобиология и радиационна защита измереното съдържание на йод-131 в тези държави е в незначителни количества и не представлява риск за човешкото здраве. Води се разследване за изясняване на източника на радиацията там. Измереното ниво на радиоактивния изотоп е около 0.31 х Bq/m3 (микро Бекерела на кубичен метър), което е 1000 пъти по-малко от регистрираното във Фукушима, Япония по време на аварията през 2011 г.

Агенцията за ядрено регулиране прави постоянни измервания на радиационните нива и не са отчетени наднормени стойности.

Повишена радиация от неустановен източник е отчетена в голяма част от Европа, съобщи Journal de l'environnement , на когото се позовава електронното издание Еuroactiv. Регистрирани са сериозни нива на радиоактивен йод-131, който не се среща в природата.

Повишени нива са отчетени в Норвегия през януари. Сега обаче става дума за нов случай от последните дни, защото времето за полуразпад на този изотоп е 8 дни, а количествата са значителни. Към момента е отчетена повишена радиация във Финландия, Норвегия, Полша, Германия, Чехия, Франция, Испания и дори в Средиземно море.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама