Възстановка на обичаите за Сирни Заговезни в Добрич и Каварна

07:00, 26 фев 17 / Култура 25 708 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обичаите за Сирни Заговезни или Прошка ще бъдат пресъздадени днес в Добрич и Каварна.

От 11 часа в Етнографския комплекс в Каварна ще се състои възстановка на традиционния български празник Сирни Заговезни. Ще бъде пресъздаден обичаят хамкане. Кукери ще танцуват по улиците, за да изплашат лошите сили и да прогонят студа. В празника участие ще вземат самодейците към НЧ „Надежда – 1941“ село Видно и ФТА „Бизоне“ към НЧ „Съгласие - 1890“ град Каварна. 
Община град Добрич и Регионалният исторически музей канят гражданите и гостите на града от 16.00 ч. в АЕМО „Стария Добрич“ пред Часовниковата кула, за да отбележат Сирни заговезни – Ден за прошка. Преди това - от 15.30 часа, по централната улица на Добрич /бул. „25 септември“/ ще запеят чановете на кукерите, ще бъдат изречени думи за берекет, за богат плод и благополучие. В празника ще участват професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ и представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов.

В Добруджа Сирни Заговезни се празнува тържествено. Извършват се редица обредни действия – кукерски игри, хамкане, хвърляне на стрели, прескачане на огън, сирнишко хоро. Сирни заговезни е едно от най-игривите и безгрижни народни празненства преди дългите и строги великденски пости.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама