Бивш зам.-министър отново се изправя пред съда за убийство на двама при катастрофа

09:00, 27 фев 17 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За днес в Апелативния съд във Варна е насрочено делото по жалбата на бившия зам.-министър на финансите Красимир Катев срещу присъдата от 4 години затвор за убийството на двама младежи от Оброчище при катастрофа през 2012 г. Осъдителната присъда бе наложена миналото лято от Окръжния съд в Добрич.

При трагичния инцидент на 22 август 2012 г. управляваният от Катев автомобил навлиза в лявата лента по посоката на движението и удря насрещно движещия се Опел с варненска регистрация. Двамата пътували в него мъже буквално изхвърчат от автомобила, като 20-годишният Д.Г. загива на място, а 25-годишният П.Р. умира в болницата в Добрич по-късно. В катастрофата са ранени също 65-годишна жена, пътувала във Фолксвагена, както и 6-годишната дъщеря на Катев.
На 18 юли 2014 г. Катев бе признат за невинен. На следваща инстанция обаче делото бе върнато отново на Окръжния съд в Добрич, който наложи осъдителната присъда.

Първоначално делото на втора инстанция трябваше да се гледа на 20 октомври. Единият от двамата му адвокати – Явор Нотев, обаче бе кандидат за вицепрезидент и това наложи отлагане на делото. То трябваше да се състои на 15 декември. Тогава  пък защитата на Катев оспори дълбочината и пълнотата на експертното заключение на вещото лице Димитър Петров, който е един от експертите, изготвил фотограметрична експертиза по делото, съвместно с експерти от неговото дружество -“Прециз Инжинеринг” . Адвокатите приложиха документи, от които е видно, че Агенцията по кадастъра е отнела лиценза да извършва дейности по геодезия и картография на фирмата “Прециз Инжинеринг” на Петров, поради констатирани изключително сериозни отклонения, допуснати грешки, при изготвяне на кадастралната карта на Каварна. Апелативният съд отложи делото и го насрочи за днес, като изиска информация от Министерството на регионалното развитие и благоустройство влязла ли е в сила и от кога Заповед № РД-02-14-1313 от 30.11.2015 г. на  министъра на МРРБ.

Красимир Катев бе зам.-министър на финансите в кабинета "Сакскобурготски”, а в момента е в ръководството на дружеството "ВТБ Кепитъл България", което представлява руската държавна "Внешторгабнк" у нас. В България тя притежава дял в затворената "Корпоративна търговска банка", както и във "Виваком".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама