Майката на загиналата във влака София-Кардам Валерия отново трогна с благороден жест

12:53, 27 фев 17 25 857 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Майката на загиналата във влака-факла София-Кардам преди девет години Валерия отново реши да се включи в инициативата „Предай нататък! В помощ на абитуриенти 2017”, която се организира в Добрич.  Тя цели да се подпомогнат абитуриенти от семейства  в затруднено положение.

Софка Дойнова обяви, че предлага за инициативата абитуриентския тоалет на дъщеря си. Той е за момиче, високо 1.70-1.72 м. Тоалетът е в две части, пола и бюстие. Има и малка чантичка от същия плат, която може да побере мобилен телефон и портмоне.

Това е поредният благороден жест, който родителите на Валерия  - Софка и Жельо Желеви, правят.  Преди година те получиха наградата за дарителство на името на „Евлогий и Христо Георгиеви”. Номинацията за семейство Желеви бе издигната и защитена от ректора на Софийски университет „Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков. „Ние дарихме скръбта си. Превърнахме сълзите си в детски и младежки усмивки”, каза през сълзи Софка Дойнова при получаването на статуетката.

Семейство Желеви получи държавно обезщетение за загиналата си дъщеря в размер на 200 000 лева. Това се случи през 2014 г. Тогава Софка Дойнова заяви следното: „От това дело ние получихме парично обезщетение, което оцени дъщеря ни на 200 000 лева. Ни най-малко това е сумата, ни най-малко някой може да ми каже колко струва животът на дъщеря ми. В знак на протест срещу съдебната ни система и срещу бездушието на съдебните състави решихме да дарим цялата сума на местата в Добрич, където дъщеря ни е учила. Другата цел на моето дарение е да запази паметта на дъщеря ми. По този начин аз смятам, че правя нещо за нея. Всеки родител прави най-доброто за детето си. На мен се падна незавидната участ да го направя по този начин.”

Сумата бе поделена между 5-те учебни заведения, където е била възпитавана и се е обучавала Валерия. това са: детска ясла „Пролет”, детска градина №18 „Дора Габе”, училище „Св. Климент Охридски” в Добрич и Хуманитарната гимназия в Добрич, както и Софийски университет, където Валерия беше студентка във факултета по химия и фармация.

Междувременно инициативата, обединена от групата във фейсбук „Предай нататък! В помощ на абитуриенти 2017”, вече дава резултати. Момиче в неравностойно положение вече се сдоби с красива рокля за бала си, а жената, която я предоставя, е осигурила още обувки и чанта.

В групата се включват хора от страната и чужбина, които предлагат на зрелостници  затруднено положение, бални рокли и костюми, обувки, чанти, прическа, грим, транспорт до бала, финансова помощ.  Има и предложение за заплащане на такса за кандидатстване във висше учебно заведение в България, осигуряването на транспорт до града, в който се намира и настаняване по време на кандидат-студентската кампания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама