Очертава се конфликтна ситуация в Тервел заради орязана паралелка

20:31, 27 фев 17 25 880 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Тервел се очаква да възникне конфликтна ситуация, тъй като няма да могат да се удовлетворят желанията на деца и родители за прием след 7 клас. За това алармира заместник-кметът Дияна Илиева на проведеното днес заседание на Областния съвет по заетост. Той утвърди подготвения от Регионалното управление по образование план-прием за 2017/2018 г.

Проблемът идва от това, че в общината има само едно средно училище и една професионална гимназия. Предложението на общината е било в СУ „Й. Йовков“ да има две паралелки след 7 клас с профил „Софтуер и хардуер“, а  в ПГТМ „Дочо Михайлов“ – четири паралелки, тъй като там също се разкрива нова специалност, подкрепена от Общината.

„Новата професия е „Работник в полимерните производства“ и е изцяло ориентирана към нуждите на „Пластхим“, обясни Д. Илиева.

Според план-приема, за средното училище е одобрена само една паралелка. „Въпросът е щекотлив, тъй като родителите в Тервел нямат друга алтернатива. Няма друго средно училище, където децата да могат да бъдат записани, ако не бъдат приети в  единствената паралелка в средното училище в Тервел“, коментира Дияна Илиева. Проведена е среща с максимално голям брой родители, за да се проучат техните нагласи.

„Нещата се очертават така, че в средното училище в Тервел ще има повече деца, отколкото за една паралелка, макар че е ясно, че няма да са достатъчни за две паралелки по 26 ученика. Неясна е картината около професионалното училище, тъй като няма данни, че новата професия ще доведе до увеличаване на броя на учениците в училището“, посочи Илиева. Тя посочи, че при тази ситуация, според план-приема, е възможно да има родители, чиито права няма да бъдат удовлетворени. Т.е. те ще желаят децата им да учат в профилирана паралелка със съответния профил, а няма да има такова място. Истината е, че, ако един родител не е решил детето му да придобива професионална квалификация по профилите, които се предлагат от професионалната гимназия, няма как да бъде накаран да запише там детето си“, подчерта зам.-кметът.

Затова Дияна Илиева предложи тази година да бъде заложен предложеният от Общината план-прием. Дори и той да не се изпълни в едно от двете училища, все пак да се даде възможност на родителите, обясни тя. И посочи, че е по-добре да се закрие паралелка, която не се е сбъднала, отколкото да останат родители, които на практика няма да имат възможност да запишат децата си там, където желаят.

За първи път в Тервел има прием след седми клас. За първи път в средните училища има профилирани паралелки с профил, който е атрактивен за гражданите от малките населени места и от Тервел. Затова Дияна Илиева призова за повече либералност, но предложението й не бе прието в новия план-прием.

Тя предупреди, че в такъв случай ситуацията в Тервел се очертава конфликтна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама