В Тервел решават за преобразуване на три училища в обединени

09:51, 28 фев 17 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предложение за преструктуриране на мрежата от общински училища на територията на община Тервел, ще бъде разгледано на заседанието на Общинския съвет днес. То предвижда три основни училища да бъдат преобразувани в обединени, в които учениците ще се обучават от първи до десети клас.

Кметската управа е извършила анализ  на ситуацията, базирана на броя на учениците през последните три години, който цели да се установи тенденция и да предложи алтернатива пред всяко учебно заведение.

Предлага  се нов статут на най-голямото основно училище в общината - "Васил Друмев" в село Орляк, в което сега учат 125 деца. В сградата има свободен етаж, който може да бъде използван за бъдещи учебно-възпитателни дейности.

Средищните училища - "Д-р Петър Берон" в село Коларци и "Отец Паисий" в Нова Камена, които са отдалечени от общинския център, също могат да станат обединени и учениците да завършат десети клас по родните си места, посочват от общината.
И в трите училища има столово хранене, както и безплатен транспорт за учениците и учителите. Общината е подготвила проекти за обновяване на физкултурните салони и за изграждане на спортни площадки на открито в учебните заведения в Коларци и Нова Камена, посочва общинската асминистрация.

Общината ще търси възможности за финансиране на ремонтите в обединените училища по проекта "Красива България" и програмата "Оптимизация на училищната мрежа" на Министерството на образованието и науката. С преструктурирането на училищната мрежа ще се предотврати тенденцията на ранно напускане на образователната система на деца предимно от ромската общност. Ще се постигне и по-ефективно натоварване на образователната инфраструктура, смятат от кметската управа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама