Кметът на Каварна и децата от ДГ “Здравец“ посрещнаха Баба Марта

17:17, 01 мар 17 25 520 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметът на община Каварна Нина Ставрева бе гост на тържеството по случай 1 март в детска градина „Здравец“ в морския град. Децата с помощта на своите ръководители изпълниха стихчета, танци и весело посрещаха Баба Марта.

 
Снимки: Община Каварна

Нина Ставрева подари мартенички за здраве на усмихнатите деца.           

Дошли от далечни времена, съхранени и до днес, първомартенските обичаи сбират в бяло и червено родената с пролетта надежда и желанието за здраве, берекет и богат година, посочва етнографът Лена Кирилова.

Още не изгряло слънцето, а всяка домакиня вече е усукала бяла и червена прежда – символ на здраве, сила и дълголетие, за да украси с красивите мартенички и ръчичките на децата, и плитките на момите, и плодните дръвчета, и животните, и стопанските постройки. Често към пресуканите конци се прибавят мъниста, скилидка чесън, парички – против уроки и злини и за благополучие, а майките ги вързват на дечицата и наричат: „да си жив и здрав, бял и червен, да остарееш и да побелееш”. 

 
Снимки: Община Каварна

Мартеничката се носи докато се види щъркел или лястовичка, след което се поставя под камък или се окачва на плодно дръвче.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама