Добруджанци се поклониха пред Братската могила край село Паскалево

16:51, 03 мар 17 25 841 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Поклонение пред Братската могила, известна още като Могила на черната батарея, край село Паскалево се състоя днес по повод Националния празник на Република България 3 март.

Преди 139 години на 10 януари руски войски воюват с турците за освобождаването на с. Паскалево, на няколко километра преди  селището. След ожесточени боеве с вражеската батарея, наречена „черна”, загиват 53 руски  войници и двама офицери – Василий Котелников от 15-и Донски казашки полк и Антон Брондзински от 67-и Тарутински полк. На 10 януари 1878 г. селото е освободено. Признателните българи издигат паметник през 1879 г., известен като „Могила на черната батарея”.

„Намираме се на място, през което преди 139 години е преминавал фронтът на бойните действия за освобождаване на град Добрич и околните села“, каза в словото си кметът на Паскалево Живко Желев. На това място са погребани 53 руски войници и двама офицери, дали живота си за една цел – освобождението на България от османско робство. „За повечето българи тази война е освободителна, но други в днешно време я наричат завоевателна. За мен лично важното е, че след тази война на картата на Европа отново се появява държавата България и нейното население с гордост носи името българи и че това население не може и не трябва да забравя загиналите”, добави той.

Снимка: Topnovini.bg

Присъстващите почетоха паметта на жертвите с едноминутно мълчание и поднесоха венци и цветя пред Братската могила. 6-годишният Виктор от Паскалево развълнува присъстващите с изпълнението на стихотворението „Здравствуйте, братушки”, а жените от клуб „Отдих” представиха възрожденски песни.

Снимка: Topnovini.bg

Проявата бе част от тържествата в община Добричка по повод Трети март, които преминаха под наслов „България помни“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама