Падналият строителен работник в Кранево не използвал предпазни средства

20:25, 04 мар 17 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Кранево работник пада от височина при монтиране на улуци на двуетажна еднофамилна къща, след като е работил без лични предпазни средства, каквито са му били осигурени, съобщава ИА „Главна инспекция по труда”. За щастие, инцидентът не завършва фатално, но е можело да бъде предотвратен, ако работодателят е изпълнил ангажимента си да създаде такъв контрол, който да не допуска до работа лица без лични предпазни средства, посочват от ГИТ.

Рисковете на работното място са еднакво високи, както когато правила за безопасност не се спазват, така и когато работодателите ги изпълняват формално, само с цел да не бъдат санкционирани. На това обръщат внимание експертите от ИА Главна инспекция по труда.

Един от най-показателните примери за това е фактът, че много често работодателите осигуряват лични предпазни средства на своите работници и служители, но самите работещи не ги използват, поради липсата на информираност за риска, от който те ги предпазват. Не се организират и обучения, демонстрации и инструктажи за тяхното ефективно използване. Често работодателят и длъжностните лица на конкретното работно място не изпълняват задължението си да осигурят контрол, който да гарантира използването на предпазните средства по време на работа. Пишат се инструкции за експлоатация на технологичното оборудване, но работниците на практика не се запознават с тях. Нерядко се премахват защити на машините, с цел да не се бави производствения процес, което пряко застрашава живота и здравето на работещите, като отново липсва контролът на работодателя за предотвратяване на това нарушение. Друго нарушение, което води до тежки злополуки, е липсата на съгласуване на правилата за безопасност между всички работодатели на една площадка.

ГИТ цитира злополука, станала в област Добрич през втората половина на февруари, която доказва извода, че спазването на правилата за безопасност може да спаси живота на работещите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама