Училището по изкуствата в Добрич стартира подписка в защита на паралелка

10:39, 05 мар 17 25 647 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За броени дни СУ „Св. Кл. Охридски” в Добрич събра над 3000 подписа срещу отказа на Регионалния инспекторат по образование да бъде разкрита професионална паралелка "Танцьор" в училището.

Сред подкрепилите я бе и кметът Йордан Йорданов. Той написа в профила си във фейсбук: "И като кмет, и като гражданин, подкрепям искането на училището и децата."

Подписката стартира в края на миналата седмица. Първоначално подкрепа се събираше в училището и около него – от ученици, учители, родители и граждани.

На националния празник 3 март на четири места се събираха подписи – пред храм „Свети Георги”, на паметника на Хан Аспарух, където бе общоградското честване, на центъра на Добрич и в с. Паскалево.

Подписката, заедно с възражението на училището срещу отказа на РУО да бъде разкрита професионална паралелка „Танцьор”, ще бъдат внесени в Министерството на образованието и науката, съобщи Юлияна Герасимова – зам.-директор на училището и председател на Асоциацията на училищата с профил и разширено изучаване на хореография, която обединява десет учебни заведения у нас.

Във възражението си срещу план-приема, който РУО предлага на МОН, от СУ „Св. Кл. Охридски” заявяват, че за тях отказът да се разкрие такава паралелка е некомпетентност отстрана на експертите от местното управление. Още повече, че преди броени дни на сайта на МОН е качена програма за обучението по хореография от 1 до 12 клас. В свое изказване на среща във връзка с агресията в училище министърът на образованието и науката проф. Николай Денков подчерта, че „спортът, изкуството, доброволческите инициативи са начин за насочване на енергията в положителна посока, който трябва да бъде използван пълноценно”.

Подписката на училището по изкуствата в Добрич ще продължи, съобщи директорът му Маргарита Манева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама