Откриха ешерихия коли в питейната вода на село в Тервелско

17:59, 07 мар 17 25 516 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бактерията Ешерихия коли е изолирана в питейната вода в тервелското село Градница. В тази връзка директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова е изпратила писмо до кмета на Община Тервел инж. Живко Георгиев и кмета на Градница Мехмедали Осман.

Според специалистите от РЗИ, водата в село Градница не следва да се ползва за питейно-битови нужди. От здравната инспекция препоръчват да се използва бутилирана вода от търговската мрежа, а при невъзможност за закупуване на такава или ползване на вода от резервни съдове, същата преди консумация да се преварява. В писмото се посочва, че кметовете на Община Тервел и Градница ще бъдат уведомени допълнително след отстраняване на несъответствията в качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели във водопроводната мрежа в селото.

Много са начините, по които Ешерихия коли може да попадне във водата за питейно-битови нужди, обясни д-р Ангелова. Те са недостатъчно обеззаразяване, повреда или нарушение на тръбния път и други. След като ВиК си свършат работата,отново ще бъдат взети проби за изследване. По думите на д-р Ангелова, заради големите дъждове през последните години често се наблюдават такива случаи.

Escherichia coli (Ешерихия коли, E. coli) е вид бактерия, живееща в дебелото черво на топлокръвни животни. Присъствието на E. coli в подпочвени води е признак за фекално замърсяване, посочва Уикипедия. Този вид бактерия живее и в други среди, например в крайбрежията на термални извори. E. Coli има стотици разновидности, повечето от които са безвредни. Щамът O157:H7, обаче, отделя силен токсин, който причинява заболявания при хората.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама