Актуализират наемите на общинските жилища в Каварна

08:43, 09 мар 17 25 1251 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Промени в Наредбата за реда и условията за установяване на жилищни нужди, за настаняване под наем и разпореждане с общински жилища прие на последното си заседание Общинският съвет в Каварна.

Той определя основна наемна цена на месец на общинските жилища в размер на 0,80 лева на квадратен метър полезна площ, като основната наемна цена на месец на различните жилища се коригира.

Има ползватели, които плащат по 7 лева месечен наем на жилище. По-голямата част от наемателите имат договори от 20 и повече години, коментира пред Topnovini.bg кметът Нина Ставрева. Те предпочитат общинските квартири заради ниските наеми и не правят нищо, за да решат жилищния си проблем. В много от тези семейства децата вече са пораснали и са напуснали дома. В същото време има нуждаещи се от жилище млади семейства с две или три деца.

„Искаме да има социална справедливост по отношение на общинските жилища, особено  в случаите, където децата са пораснали и има възможност семейството да излезе на свободен наем”, посочи кметът.

В тази връзка договорите за общинските жилища в Каварна вече ще са едногодишни.  

Общинските жилища в Каварна са 78. От тях 40 се намират в различни жилищни блокове. С изключение на 8 нови апартамента, които са в блок „Канатея”, жилищата са стари сгради, отчуждени през периода 1970 – 1985 г. за различни мероприятия на общината.

Настанените като крайно нуждаещи се са още от 1975 г. – 1995 г. Общото състояние на общинските квартири е много лошо. Общината няма възможност да извършва необходимите ремонти, затова задължава наемателите да ги извършват сами, посочват от общинската администрация.

Има решение на Общински съвет за продажба на цялото Общежитие на ул. ”Ст. Караджа” 32, но там са останали наематели, които нямат финансова  възможност да закупят апартаментите. 

От общинската администрация посочват, че има много некоректни платци на наеми, тъй като са безработни и нямат постоянни доходи. 

През миналата година е продадено едно общинско жилище в ЖБ ”Витоша” № 37.

Към края на миналата година в картотеката на гражданите, кандидатстващи за настаняване под наем в общински жилища, има 61 картотекирани семейства. За периода има издадена само една настанителна заповед. 

Комисия, назначена със заповед на кмета, е извършила проверка на всички общински жилища.

В общежитието на ул.”Нефтяник” №5 са настанени 10 семейства в 10 апартаменти или 50 души. Проблем са големите задължения на наемателите в това общежитие  - за ток те дължат 11 671 лв., а за вода – 20 261 лв., както и 14 656 лв. за наем. Всички живеещи са социално слаби семейства, не работят, нямат приходи, разсрочваме плащанията.  В момента Община Каварна разполага със свободни общински парцели за индивидуално жилищно строителство за предоставяне на право на строеж.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама