Заетост на 34 безработни от област Добрич осигурява Регионална програма

18:54, 09 мар 17 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Регионалната програма по заетост и обучение в област Добрич е с финансиране от 117 385 лева. Това стана ясно на проведеното днес работно заседание на Областната комисия по заетост, председателствано от областния управител Детелина Николова. 
Тепърва трябва да се прецени дали всички общини ще се включат в програмата или ще участват общините от областта, в които безработицата е над средното ниво, каза Детелина Николова. 

Пламен Начков – директор на Регионална служба по заетост Варна, съобщи, че, според показателите, средното ниво на безработица за област Добрич е 9%. Средномесечно в областният център Добрич има по 505 обявени работни места в дирекция „Бюро по труда“, докато в Крушари те са едва 5. С високо средно ниво на безработица в областта освен Крушари са още общините Генерал Тошево и Тервел. 
Осигурените за регионаната програма средства са разчетени за общо 34 работни места, които могат да бъдат разкрити за наемане на хора за шест месеца на пълен работен ден. Разпределението, съгласно метозиката, по която биха оценявани проектни предложения предвижда община Крушари да може да подаде проект за 11 работни места, Генерал Тошево – 6, Тервел – 5, Шабла – 3, Добричка, Каварна и Балчик – 2, община Добрич – град – 1 и за две работни места – областна администрация, обясни Начков. 

Детелина Николова съобщи, че областна администрация се отказва и няма да участва с проектно предложение тази година в Регионалната програма по заетост за сметка на четирите общини – Крушари, Генерал Тошево, Тервел и Шабла, които имат повече потребности. Тя призова останалите участници в заседанието да преценят доколко имат нужда. Участниците в заседанието решиха до средата на месеца писмено да потвърдят или откажат участие в програмата за тази година, след което комисия ще преразпредели средствата. До края на месеца трябва да бъде изготвена Регионалната програма за заетост. 

  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама