Почина проф. д-р Димитър Карадимов- водещ анестезиолог на България

09:39, 10 мар 17 25 2086 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Почина проф. д-р Димитър Карадимов, дългогодишен началник на анестезиологичната реанимационна дейност на болница „Царица Йоанна“ в София и неин изпълнителен директор, водещ анестезиолог-интезивист на България, съобщиха от Столичната лекарска колегия.

Димитър Карадимов е родом от Търговище. Завършил във Варна поради това, че по разпределение не е имал право да кандидатстваме на друго място. Започнал работа в Хирургическото отделение на Окръжната болница в тогавашния град Толбухин през 1973 г. Две години по-късно, когато се основали ОАРИЛ-ите у нас, бил прехвърлен в отделението по реанимация. Още 28-годишен бил избран за негов ръководител. След това е назначен и за началник на Водно спасяване в тогавашния Толбухински окръг - в курорта Албена. 12 години работил в Толбухин.

Окръжният комитет на БКП решил, че не може да е началник на отделението по реанимация, защото няма партийна книжка. Бил освободен от длъжност. Кандидатствал за научен сътрудник при проф. Чирков в Клиниката по сърдечно-съдова хирургия. През 1985 г. бил избран. Там работил две години. През това време бил и на специализация в Германия. След това с помощта на колеги от БАН за две години защитил дисертация и започнал работа в Института по неврология, неврохирургия и психиатрия. Дисертацията му била свързана с изследване на обездвижване на космонавти. Намерила приложение, както в НАСА, така и в Байконур, където се определяло нивото на обездвижване и степента на липса на мускулен тонус на космонавтите вследствие продължителното пребиваване в космоса или под водата, защото това се отнасяло и за подводничарите. Така медикът, когото комунистическата партия изгонила от добричката болница, станал полезен за световната космонавтика.

През това време го направили завеждащ на неврореанимация при проф. Стаменова, прехвърлили го в ИСУЛ, сега “Царица Йоанна”. През 1996 г., след спечелен конкурс, бил избран за доцент в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в ИСУЛ. Бил на  специализации в Кеймбридж, във Франция, в Берлин, в Копенхаген, където участвал в пробацията на най-новия препарат за кръвосъсирване. Приложил го за първи път в света на неврохирургично болни и статиите за това били публикувани във водещи американски списания. За времето, когато е бил доцент – около 10 години, има 160 научни публикации. От тях 20 са публикувани в американски и западноевропейски списания, без тези от конгреси и в списания. В САЩ е цитиран 11-12 пъти, и в Европа – 28 пъти.

Поклонението ще бъде на 12 март от 13:00 часа в Добрич.

Вечна му памет!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама