Продължават протестите на миньорите от мина „Оброчище”

07:48, 16 мар 17 / Политика 25 435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Протестите на миньорите и наземните работници от мангановия рудник „Оброчище” край село Църква продължава шести ден. Те отказват да влязат под земята, докато не се изпълнят исканията им за увеличение на заплатите с 30% и уреждане на размера на годишния отпуск и ваучерите за храна.

Заплатите в мината не са променяни от десет години, коментираха за Topnovini.bg протестиращите. В резултат на това те сега са на нивото на минималната работна заплата - 460-480 лева. „Водихме разговор в петък с представител на ръководството, който ни каза, че не може да дава повече от минимална работна заплата на хора, които са събирани от полето. Увеличение на заплатите можело да се даде само на хора, които са завършили минно-геоложко училище. Но, те не работят под земята”, коментираха миньорите. По думите им, контактът с ръководството на компанията – концесионер на рудника „Евроманган” АД, е невъзможно. Затова миньорите са изпратили по фирма-куриер писмото с исканията си.

Те настояват за 30-процентно увеличение на заплатите. Искат възнагражденията им да се актуализират при всяка промяна на минималната работна заплата. Платеният им годишен отпуск да е 30 дни, плюс още 5 дни за вредни условия на труд. За положения в почивни дни труд искат да им се полага и ваучер за храна, както и осигуряване на транспорт от местоживеене до работното място. В исканията им е посочено също, че в договорите им трябва да има фиксирана дата за изплащане на заплатите и за получаване на ваучерите.

Около 150 са миньорите и служителите от мангановата мина. Днес те отново не смятат да слязат под земята, за да работят. Очаква се пак да блокират пътя Добрич – Албена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама