Красимир Янков, БСП: Трябва да се повиши мотивацията на българския полицай

20:33, 16 мар 17 / Политика 25 615 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Трябва да има повишаване на мотивацията на българския полицай. Обявяването на полицаите, че са виновни за проблемите, които произтичат от начина, по който се ръководи МВР , от политическото ръководство, не работи за мотивирано отношение към професията“, заяви Красимир Янков - водач на листата на „БСП за България“ в Добрич по време на кръгла маса по проблемите на обществения ред и сигурността. Той представи предложения от БСП алтернативен план в този сектор.

Янков подчерта, че мотивацията на българския полицай е комплекс от мерки, които трябва да бъдат предприети от обществото. Те предвиждат адекватна защита на правата, гарантиране на компенсациите, които имат от страна на политическото ръководство. „За тези две години желанието на политическото ръководство да отнема социални придобиващи и компенсации на работещите от системата“, посочи Красимир Янков. По думите му, трябва да се утвърдят правни пречки за политически мотивирани уволнения. „Професионализмът в работата на МВР да бъде изведен, без да има възможност за намеса“, добави той. Според него, трябва да се разработи нов функционален закон за МВР, който да установява ясна и стабилна нормативна основа, която да гарантира реформите в системата на МВР, създава оптимални условия, повишава ефективността от противодействието срещу престъпността.

„Да спрем с постоянните промени в Закона за МВР! Да нямаме никога повече такива случаи – за две години три промени в закона, несигурност за тези, които работят в системата на МВР, и за тези, които ползват тази услуга, която трябва да е гарантирана от държавата“, призова Красимир Янков. В сектор „Сигурност“ БСП предлага нова полицейска карта, при която в районите на селата се създават нови участъци, които са с постоянен жандармерийски състав и транспортна техника.

В програмата е залегнало особено отношение към малките населени места, създаването на условия, в които е гарантирано спокойствието, безопасността и сигурността на нашите съграждани. „Това може да се осъществи с алгоритъм и действия, предприети от МВР. Постоянен пост , който да отговаря за няколко, не повече от три села, които да бъдат осигурени с патрулна дейност и незабавна реакция при кражби и всички други престъпни посегателства. Адекватната подготовка на МВР за постигане на пълноценно и обективно разследване на престъпленията, качествено развитие на оперативно-издирвателната дейност срещу тежката организирана престъпност. Разследване на престъпления със съвременна криминалистична техника. Пълно обезпечаване на Криминална полиция с модерна техника и експерти, създаване на регионални центрове по криминалистика с единна база данни и криминалистична информация, ДНК, дактилоскопия, балистика и т.н. Това са част от мерките, които трябва да бъдат предприети незабавно", заяви Красимир Янков.

В дискусията участва и Велико Великов – бивш ръководител на Криминална полиция в Добрич, както и много професионалисти, свързани със системата на обществения ред и сигурността.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама