Национален форум на общинските предприятия и дружества се провежда в Добрич

21:19, 16 мар 17 25 472 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Четвъртата национална среща на общинските предприятия и търговски дружества се провежда в Добрич. В нея участват 40 управители, ръководители и представители на общинските предприятия от цялата страна. Форумът има за цел да представи предизвикателствата и перспективите пред общинските структури.

Днес срещата бе официално открита от зам.–кмета по икономическо развитие, европейски фондове и обществени поръчки Росица Йорданова. Тя посочи, че управленският екип, начело с кмета Йордан Йорданов, залага на приемствеността като много важна крачка за успеха на едно ръководство. „Трябва да положим усилия, всеки един от нас в своя ресор, да бъдем добри стопани на онова, което е създадено, да успеем да го съхраним и да го надградим. За нас е изключително важно да имаме работещи и пълноценни общински структури“ каза още в своите приветствени думи зам. – кметът. На територията на Добрич към настоящия момент функционират шест търговски дружества с мажоритарен собственик на капитала Община Добрич. Това са ДКЦ – II, Център за психично здраве, „Жилфонд-инвест“, „Комуналефект“ ООД, което в края на миналата година е преструктурирано в общинско предприятие „Комуналстрой“, „Столове“ ООД и „Автобусен транспорт“ ООД. 

Действащите общински предприятия на територията на Добрич са: „Обреден дом“, „Общински пазари“, „Спортни имоти“, „Устойчиви дейности и проекти“ и Център за защита на природата и животните. Общо в тези структури работят 378 души. Зам.-кметът на Добрич изрази своята увереност, че на форума ще бъдат обменени добри практики и концепции за управление и контрол на общинските дружества и предприятия, които да доведат до по-ефективното предоставяне на публични услуги с повишено качество в полза на местната общност на всяка една община.

Националната среща продължи с презентации по теми, свързани с политическите аспекти в създаването и управлението на общинските стопански субекти, със създаване на здравословна икономическа среда и по – добро взаимодействие на общинския и частния бизнес. Бяха представени и иновативни практики в съвременните пазарни условия.

Форумът продължава и на 17 март. По време на дискусиите ще бъде представен и норвежкия опит в създаване и управление на междуобщински фирми за предоставяне на публични услуги. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама