В Добрич редят изложба с картини на местни художници

07:00, 18 мар 17 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изложба на четирима добрички художници ще бъде открита на 21 март от 17,30 ч., в Художествената галерия в Добрич, съобщават от културния институт.

„Човек така е устроен, че рядко поглежда назад в миналото. Забързани към утрешното, забравяме, че нашите предци от близкото и далечно минало са открили духовни места, където, като в оазис, да поспрем и заредени с вярата, че изкуството е продължение на живота, да вървим напред”, посочват организаторите.

Водени от тази идея, те припомнят за творци от едно поколение, влюбени в живота, които разказват в платната си с преклонение за своето време, за родния град, добруджанската природа и морския бряг. Картините са от фонда на галерията.

Художниците не са между нас, но тяхното изкуство е оставило следа в артистичния живот на града. Те са Ангел Иванов/1925 - 2014/, Драгни Цветков/1927 - 1999/, Съби Георгиев /1925 - 1994/ и Филип Филипов/1925 – 1994/. Те са едни от основателите на Дружеството на художниците  в Добрич, създадено, преди повече от петдесет години, за да откликнат на духовните нужди на добричлии.

Подредените творби „съжителстват” хармонично в изложбената зала и са пример за реалистичните традиции на живописната естетика в българското изкуство в периода 60-те 80- те години на миналия век.

В картините на Ангел Иванов самотата е породена от оставените на брега рибарски лодки,съхнещите в здрача мрежи и огромното синьо, което ги смалява.В платната си Драгни Цветков разказва за безкрайността на добруджанската земя. От творбите на Съби Георгиев лъхат спомени, мечтателност, отблясъци от вчера, запазени в строгите форми на сградите, а Филип Филипов минава с четката си в покрайнините на града, рисува схлупените кирпичени къщички и се спуска към балчишкото море, удивен от света около себе си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама