Съдът отмени 1000 лева глоба на рускиня, гласувала на референдум

09:47, 22 мар 17 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Окръжният съд в Добрич отмени решение на районните магистрати, които са наложили 1000 лева глоба на рускиня с молдовско гражданство за това, че е гласувала в националния референдум в България през 2015 година, без да има такова право. Втората съдебна инстанция оневини чужденката и я оправда по повдигнатото й обвинение за престъпление против политическите права на гражданите.

42-годишната Наталия Г. има статут на „постоянно пребиваваща“ в страната ни и живее в Тервел. На 25 октомври 2015 година решила да участва в националното допитване и отишла  в избирателната секция по местоживеенето си.  Тъй като не била включена в избирателния списък, но пребивавала на територията на Република България повече от 10 години, членовете на Секционната избирателна комисията не поставили под съмнение правото й да гласува.

Пред комисията рускинята подписала декларация, „че не е гласувала и няма да гласува на друго място в националния референдум”, след което била дописана в списъка с избиратели и упражнила своя вот.

Според обвинението жената е знаела, че няма избирателно право, тъй като не е български гражданин, но въпреки това е гласувала. Районният съд е преценил, че са налице предпоставки молдовската гражданка да бъде  освободена от наказателна отговорност и е наложил административно наказание за извършеното от нея деяние - глоба от 1000 лева.

Рускинята обжалва  наказанието пред Окръжен съд - Добрич, като посочва, че се е включила в допитването със съзнанието, че има право на това. В съдебната зала тя разказа, че отишла да гласува заедно със съпруга си. В избирателната секция попитала дали би могла да участва в референдума и получила разрешение за това. Смятах, че след като работя тук и плащам данъци, имам право да гласувам, заяви тя.             

Окръжният съд прецени, че жената е извършила деянието без пряк умисъл и я оправда. Според Окръжния съд, дописването на рускинята в избирателния списък не е осъществено в резултат на нейно настоятелно и недобросъвестно поведение, а на некомпетентността на членовете на комисията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама