Добрич е сред областите с по-малък обхват на ваксината срещу морбили

07:00, 23 мар 17 25 481 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Добрич е сред областите, в които обхватът на ваксинираните срещу морбили бебета е под средния за страната, сочат данните на Министерството на здравеопазването. Оттам посочват, че, съгласно информацията, събирана от общопрактикуващите лекари, в страната през последните години обхватът на тази ваксина по критерии на СЗО е субоптимален - 92 процента. Има области, при които обхватът при 13-месечните бебета е по-нисък, сочат данните на министерството. Освен Пловдив другите области саВарна, Габрово, Добрич, Ловеч, Разград, Русе, Сливен и Хасково.

По данни на Регионалната здравна инспекция в Добрич, имунизационният обхват за област Добрич на 13 месечна възраст през последните 3 години е приблизително 83%.

От МЗ посочват, че периодично има такива епидемии в нашата страна - през 1990-91 г. и през 2009-2010 година.

Осем са вече възможните случаи на морбили в България, от тях само три са официално потвърдени. Те са в Пловдив. Заболяването не е за пренебрегване, затова за него има и ваксина и тя е включена в имунизационния календар на България. Вирусът може да влезе отвсякъде, тъй като се предава по въздушно-капков път, посочват още от здравното ведомство. 

Припомняме, че след писмо на Министерството на здравеопазването с предписание до общопрактикуващите лекари е разпоредено в спешен порядък да прегледат имунизационния статус на населението от пациентската си листа на възраст от 13 месеца до 18 години и откритите неимунизирани, според навършената възраст, да бъдат имунизирани незабавно с една доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, като не се допускат случаи на необосновано отлагане на имунизацията.

Изготвено е предписание до всички лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ за насочване вниманието на медицинските специалисти към ранно откриване признаците на заболяването и организиране на необходимите действия за съобщаване, изолация, диагностика и лечение; насочване на всички случаи със симптоматика на морбили за консултация с инфекционист и по негова преценка извършване на серологично изследване, хоспитализация и лечение.

В РЗИ - Добрич е налична комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола за нуждите на амбулаториите за първична медицинска помощ за незабавно имунизиране на подлежащите контингенти на 13 месечна и 12 годишна възраст и на неимунизираните до 18 годишна възраст.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама