По проект възстановяват надгробните кръстове във Военното гробище в Добрич

09:42, 23 мар 17 / Култура 25 894 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Регионалният исторически музей в Добрич успешно стартира работата си по проект Networld по програмата за трансгранично сътрудничество "Дунав" 2014-2020, съобщават от културния институт.

Музеят подаде заявление да бъде партньор през ноември 2025 година. Проектът е посветен на опазването и популяризирането на културното наследство от Първата световна война и е насочен към един от обектите на музея – мемориален комплекс „Военно гробище“ като най-емблематичен и представящ събитията по време на „Добричката епопея“.

В началото на май 2016 г. след уведомление за успешно преминат първи етап, екипът на РИМ подаде и последвалите необходими документи. Програмата покрива 85 процента (99 730. 50 евро) от бюджета, а останалите 15 на сто (17 599.50 евро) са предвидени под формата на национално съфинансиране.

В началото на октомври музеят бе уведомен, че проектът е окончателно одобрен. Според официалните документи, предоставени от водещия партньор Soca Valley Development Centre от Словения, бюджетът предвиден за РИМ–Добрич, е 117 330 евро. Проектът ще се реализира в продължение на 30 месеца – до 30 юни 2019 г.

Освен дейностите, свързани с изучаването и социалната адаптация на наследство от Първата световна война, проектът предвижда и възстановяване на надгробните кръстове във Военно гробище – музей, реиновиране на парковото пространство и алеята на знамената и “вечния огън“. Особено внимание проектът отделя и на популяризирането на информация свързана с личности и събития от този период сред младите хора, изработване на образователни и рекламни материали, създаване на игри, приложения и туристически маршрути в рамките на Дунавския регион.

Мемориалният комплекс в Добрич е едно от малкото запазени военни гробища на територията на страната от времето на Първата световна война. В него са погребани над 2 500 български войници и офицери, сред които личат имената на Никола Свещаров – командир на 8 пехотен Приморски полк, полк. Антон Дяков – командир на 19 пехотен Шуменски полк, полк. Иванов – командир на 16 пехотен Ловешки полк, поручик Ст. Гешанов и поручик Чунчев и др.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама