Мая Манолова търси възможност за споразумение между протестиращите и концесионера на мина „Оброчище“

12:17, 23 мар 17 25 470 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Националният омбудсман на Република България Мая Манолова се срещна и разговаря с протестиращи миньори от мина „Оброчище“ край село Църква. Тя заяви, че ще положи всички усилия да седнат заедно с представителите на концесионера на една маса, за да се търси споразумение. „Аз съм за затова да се чуят и двете страни във всяка една ситуация, но според мен мястото на другата страна, на работодателя, на концесионера е тук и според мен няма извинение при положение, че работниците стачкуват ти да си някъде другаде“, заяви Мая Манолова.

Тя е получила папка с информация за фирмата, включително и за трудовите възнаграждения, също и обяснение по случая.

За мен основно трудово възнаграждение за работник под земята в размер на 460 лв. е експлоатация, заяви тя. „Да, достатъчно коректно са ми изпратени фишове с трудови възнаграждения и е факт, че върху тази сума има и ваучери за храна. Решението е негово. Също така и аргументът, че се плаща извънреден труд също, е абсолютно неприемлив, защото естествено, че ако работят извънредно, ще им се плаща извънредно, но това не е основно трудово възнаграждение“, коментира Мая Манолова. Тя подчерта, че спазването на здравословни и безопасни условия на труд, наличието на трудова медицина, обезпечаването с питейна вода, навременното получаване на ваучерите за храна, задължително увеличаване на работните заплати – това са искания, които да бъдат изведени пред скоби.

Мангановата мина е една от четирите най-големи в света. Би следвало при добра експлоатация тя да дава много добри икономически резултати, така че и мината да се развива, да има инвестиции и хората да получават справедливи възнаграждения, коментира омбудсманът. До омбудсмана са стигнали и сигнали за наводняване на мината, което може да доведе до необратими процеси, това може да наложи прекратяване на концесията.

Вчера, след като е било обявено, че ще бъде задействано национално издирване, с нея се е свързал представител на управителя на фирмата-концесионер на обекта.

Манолова потвърди, че е във връзка с миньорите от няколко дни, както и с всички отговорни институции. Провела е разговор и с представител на Министерство на енергетиката и техен представител снощи е бил в рудника. Освен с него, Мая Манолова ще има среща и с директора на Регионалната инспекция по труда в Добрич, както и с представители на концесионера. Тя допълни, че при установени нарушения на техническата безопасност или на инвестиционния план следва да бъдат взети съответни мерки от институциите. Отправени са въпроси от страна на омбудсмана към Министерство на енергетиката за размера на концесионната такса, защото експерти са установили доста нисък минимум. Не е налична към момента и социалната програма.

Омбудсманът посочи, че това, което миньорите са разказали, е повече от тревожно.  

По думите й, ако в договора за концесия са заложени минимални стандарти, би следвало съответните институции и министерски съвет „във времето да актуализира размера на концесионната такса“.
От вчера миньорите, работещи в мангановата мина край село Църква обявиха гладна стачка. Техният протест продължава вече 12 дни. Първоначално  те настояваха да им бъдат изплатени забавените заплати. Поставиха социални искания, основното от които за увеличаване на възнагражденията с 30 %. С обявяването на гладната стачка обаче заявиха, че вече става въпрос не за техните заплати, а за оцеляването на рудника.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама