СИДП с национален рекорд - трофей от елен лопатар

15:26, 23 мар 17 25 754 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Трофей от елен лопатар с оценка от 208,22 т. по системата на CIC и тегло 4,750 кг е нов национален рекорд за трофеи от този вид дивеч. Оценителната комисия, в която влизат проф. Нино Нинов и доц. д-р Христо Михайлов от ЛТУ, е дала висока оценка на уникалния трофей.

Еленът беше отстрелян на 16 октомври 2016 година, от германския ловец Вернер Аустерман, по време на организиран ловен туризъм на територията на ДЛС „Тервел“. Стопанството е част от Североизточното държавно предприятие. До момента, в продължение на 33 години, на първо място в националната класация за трофеи от елен лопатар беше трофей отстрелян от Тодор Живков през 1984 година в стопанство „Воден“. Той беше с оценка от 207,59 точки по системата на CIC и тегло 3,990 килограма. В челната десятка, на шесто и седми място, са два трофея от елен лопатар отстреляни в Североизточна България през 1972 и 1981 година. Националният и световен рекорд за трофей от благороден елен също е от тази част на страната.

„Според таксацията проведена в ДЛС „Тервел“ през миналата година на територията на стопанството има 121 благородни елена, 185 сърни, 298 диви свине, 75 муфлона и 116 елена лопатари. Традиционно в Тервел се отстрелват отлични трофеи от лопатари и муфлони. Това е резултат от упоритата работа и правилната селекция, която провеждат колегите през годините. Благодарение на тях е и този нов национален рекорд, който е безспорен успех за СИДП“, коментира инж. Веселин Нинов, директор на предприятието.

Трофеят ще бъде показан на изложението „Природа, лов и риболов“ в Пловдив, което ще се проведе в края на този месец, след което ще бъде изпратен на собственика му. Вече е направено негово пълно копие, като то ще бъде поставено в ДЛС „Тервел“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама