Премиерът Огнян Герджиков следи ситуацията в мина „Оброчище“

20:09, 23 мар 17 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на енергетиката Николай Павлов проведе по-рано днес разговор с концесионера на мина "Оброчище" във връзка с протеста на работещите там, съобщиха от ведомството. За разговора е информиран и министър-председателят Огнян Герджиков, който също следи ситуацията, посочват оттам.

Министър Павлов настоя работодателят да проведе среща с миньорите в рудника, така че в диалог да се търсят решения на възникналите проблеми. Екип на министерството е на място в мината. В 22:30 на 22 март 2017 г. е извършена проверка на място в самия рудник. Установено е, че рудникът е в добро техническо състояние. Концесионното възнаграждение е заплатено частично. В тази връзка Министерството на енергетиката е усвоило предоставената банкова гаранция и е предприело всички необходими мерки за обезпечаване на дължимите суми.

В късния следобед със съдействието на екипа на Министерството на енергетиката започна среща между работниците и ръководството на мината, на която присъства и омбудсманът  Мая Манолова..

По информация от концесионера, предоставена на Министерството на енергетиката, забавените за месец януари възнаграждения  са изплатени на 14 март и към 22 март 2017 г. са раздадени и последните забавени ваучери за храна.

ИА "Главна инспекция по труда",  е започнала проверка в мина "Оброчище"  на 10 март и днес са връчени наказателни постановления за забавени плащания към работниците за тежки условия на труд.

Договорът за концесия между Министерския съвет и "Евроманган" EАД е сключен през 1999 година за срок от 25 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама