Приключи протестът в мина „Оброчище“, миньори и концесионер се споразумяха

21:09, 23 мар 17 25 864 Шрифт:
Автор: Станислава Кръстева

Преговорите между миньорите и концесионера на мина „Оброчище“ край Църква приключиха успешно и протестът е прекратен. От утре се възобновява работата в рудника, съобщи за Topnovini.bg председателят на синдикалната организация на НС „Защита“ Ивайло Тодоров.

Той подчерта, че до споразумение се е стигнало след активната намеса на омбудсмана Мая Манолова и представителя на Министерството на енергетиката, които са участвали в преговорите.

„Постигнахме почти 90 % от исканията си“, каза Тодоров. Договорено е увеличение със 158 лева на заплатите на всички работещи в рудника – миньори и служители.  За някои от тях увеличението е по-високо от исканите от протестиращите 30 процента увеличение на възнагражденията. Договорено е също ваучерите за храна да се дават на точно определени дати, за нощен труд ще се плаща по 30, вместо досегашните 23 стотинки на час. Участието в протеста ще се води като платен отпуск. Договорено е също и заплащането на транспорта по 12 лева на 100 км.

Страните не са успели да се споразумеят за 13-а заплата, както и за увеличение на платения годишен отпуск с 5 дни.

Договореностите, които са постигнатите тази вечер, след около 6-часови преговори, ще залегнат в Колективен трудов договор. Под документа като гаранти са се подписали омбудсманът Мая Манолова и представителят на Министерството на енергетиката. Предстои новият КТД окончателно да бъде оформен.

На преговорите, в които е участвал изпълнителният директор на „Евроманган““ АД Дейвид Уелингс, Тодоров е връчил документите на новоучредената синдикална структура, която ще е страна   по Колективния трудов договор.

Припомняме, че протестът на миньорите продължи 12 дни. От вчера част от тях обявиха гладна стачка. Първоначално  те настояваха да им бъдат изплатени забавените заплати. Поставиха социални искания, основното от които за увеличаване на възнагражденията с 30 %. С обявяването на гладната стачка обаче заявиха, че вече става въпрос не за техните заплати, а за оцеляването на рудника.

Гладната стачка на миньорите е прекратена и те са се прибрали по домовете си. Нощната смяна е пусната да почива. От утре сутринта работата в рудника се възобновява.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама