Прокуратурата в Добрич проверява произхода на парите за купуване на гласове 

15:01, 28 мар 17 / Политика 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„В област Добрич на тези избори някои от политическите партии, които досега не са били парламентарно представени, използваха токова много средства, че би им било много трудно да докажат законен произход на тези средства“, заяви на брифинг днес окръжният прокурор Пламен Николов.

„Това, което виждам като окръжен прокурор, е, че някои от политическите партии дадоха много пари за тези избори и би трябвало те да бъдат проверени на централно ниво дали могат да докажат законен произход на парите, с които направиха тези огромни разходи“, добави той.

При един от случаите за купуване на гласове, за които има образувано досъдебно производство, основният въпрос е откъде са дошли парите. Става въпрос за доставката на почти 10 тона хранителни продукти. За тях има документ, че са получени от лице, което е било кандидат-депутат. Установено е, че хранителните продукти - олио, брашно, боб, леща, са закупени в България. В момента се проследява пътят на парите, с които са купени тези продукти. „Основният въпрос е кой е платил за закупуване на храните и откъде са дошли парите. Според мен, това може да се окаже и държавен въпрос“, заяви Николов.

Образувани 33 преписки и 4 досъдебни производства е равносметката от проведените на 26 март предсрочни парламентарни избори за област Добрич, съобщи окръжният прокурор. Всички преписки са приключили с постановление на прокурор за отказ да се образува наказателно производство.

Административните нарушения по време на предизборната кампания са били основно неспазване на изискването тя да се води на български език и да бъдат уведомявани кметовете за провежданите събрания и митинги на открито. Санкциите за тях могат да налагат Районната избирателна комисия или кметовете на общини.

Стана ясно, че ¾ от нарушенията са извършени от един политически субект. 

„След като направихме анализ на всички случаи на нарушения не мога да не споделя мнението на политик от една от политическите партии, участващи в изборите, че този политически субект, представителите на който, по наша информация, са извършили ¾ от нарушенията, са проблем не само на другите политически партии. Те са проблем на самата наша държава“, заяви Николов.

Окръжният прокурор отказа да назове политическата сила, за да не бъде обвиняван в политически пристрастия. На въпрос обаче дали става въпрос за ДОСТ, той  даде утвърдителен отговор.

Четирите досъдебни производства не са приключили, но по всички тях действията по разследването се извършват с максимално възможната интензивност, увери Николов. Всички те са за купуване на гласове. Две от тях също са свързани с ДОСТ.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама