Кметове на села са посредничили при купуването на гласове

17:10, 28 мар 17 25 517 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Някои от кметовете на малките населени места или кметски наместници решиха, че могат да осребряват служебното си положение, използвайки провеждането на избори“, заяви на брифинг днес окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов. Става въпрос за двама кметове или кметски наместници в села от община Балчик с предимно ромско население.

Тъй като в малките населени места кметовете са най-популярните лица, представителите на политически партии се обръщат към тях с предложение да съдействат с цел купуване на гласове. „Естествено, това няма как да стане без съответният кмет или кметски наместник да поиска процент за себе си. Според това, коя политическа партия направи най-добрата оферта, кметът или кметският наместник приема да извърши необходимото, щото парите, които се предлагат, да стигнат до гласоподавателите в това село и те да бъдат мотивирани в полза на тази партия“, обясни окръжният прокурор.

Обещавали са колкото може повече гласове. Единият дори обещал повече гласове, отколкото са жителите в селото. „До такава степен човекът се беше взел насериозно, че обещанията му надхвърляха дори теоретичните възможности“, каза Пламен Николов.

Общо четири са досъдебните производства за купуване на гласове, образувани в област Добрич. Както Topnovini.bg първи съобщи, на тези избори в областта бяха въведени и нови форми на купуване на гласове – не само с пари в брой, са и с предоставяне на безплатни хранителни продукти и зареждане с гориво от бензиностанция.

Едното от досъдебните производства е за задържания ТИР с почти 10 тона храни. Те са получени от лице, което беше вписано в листата за кандидат-депутат. Става въпрос за 970 пакета, всеки по 10 килограма. По думите на прокурора, притеснително е, че тези хранителни продукти са открити в склад за пестициди, за които всеки знае, че са силно отровни за човек. „Това значи само едно – че тези, които са складирали хранителните продукти в такъв склад, изобщо не ги е интересувало дали по някакъв начин не създават опасност за тези, за които са предназначени“, заяви Пламен Николов. Констатацията е направена с акт за нарушение, издаден от ОДБХ.

Другият случай е за купуване на гласове срещу гориво. В изборния ден е получен  сигнал, че на бензиностанция на територията на община Балчик бензин и дизел са зареждани без касови бележки. За това е разпоредена проверка на териториалната дирекция на НАП, която да провери две физически лица и пет свързани с тях фирми.  Гласоподаватели са зареждали до 50 литра бензин или дизел срещу "парола", в която се е споменавало името на кандидат за депутат. Има данни, че такава търговия с гласове е практикувана на една бензиностанция в община Балчик, но на колко още обекта е прилагана може само да се предполага, допълни Николов. Двата случая – със задържания ТИР с храни и със зареждането с гориво, са свързани с Обединение ДОСТ, стана ясно на брифинга.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама