Преобразуват ОУ „Йордан Йовков“ в Добрич в обединено

18:22, 28 мар 17 25 975 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общинският съвет даде съгласие основно училище „Йордан Йовков“ в Добрич да бъде преобразувано в обединено. Решението бе взето на проведеното днес заседание на местния парламент.

В предложението, инициирано от директора Живко Жечев, се посочва, че новият закон за образование регламентира създаването на нова институция - обединено училище, в което се обучават ученици от първи до десети клас и което осигурява профилирана или професионална подготовка и дава възможност на учениците да придобият първа степен на професионална квалификация или квалификация по част от професия.

В града няма друго основно училище, освен ОУ „Йордан Йовков", което да предлага такава подготовка. В училището в момента се обучават 223 ученици, предимно от уязвими групи. Един от основните приоритети в дейността му е стремежът към осигуряване на условия за по-успешна социализация и интеграция на учениците от ромската етническа общност.

„Ето защо до момента ОУ „Йордан Йовков" град Добрич е осигурявало обучение по рамкова програма А за придобиване на първа степен на професионална квалификация по професия „Работник в заведенията за хранене и развлечения" и „Работник в производството на кулинарни изделия в заведенията за хранене и развлечения" от професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг" дневна форма на обучение с прием след завършен седми клас по учебен план, утвърден през 2010 г.

През последните години над 116 ученици са получили професионална подготовка в областта на туризма.

Според докладната записка на директора, училището разполага с необходимата материално-техническа база. То има педагогически специалисти с необходимата квалификация за провеждане на общообразователна и професионална подготовка.

Освен това, няма друго основно училище на територията на град Добрич, което да предлага обучение по първа степен професионална квалификация по горепосочените професии. В училището няма маломерни паралелки в прогимназиален етап на образование /5-7 клас/, няма слети паралелки, училището не е на двусменен режим на обучение и са осигурени условия за целодневна организация на учебния ден за ученици от първи до четвърти клас.

Очаква се преобразуването да доведе до по-пълно обхващане на деца и ученици от ромската етническа общност, застрашени от отпадане от образователната система, в задължителното предучилищно и училищно образование. 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама