Интерактивен модел за интеграция на ученици от етническите малцинства представиха в Каварна

20:05, 04 апр 17 25 469 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Работна среща на представители на заинтересовани страни от Община Каварна и региона се проведе днес в рамките на проект „Приеми ме - интерактивен модел за образователна интеграция на ученици от етнически малцинства“. 
Участваха представители на СУ “Стефан Караджа“,  ОУ “Йордан Йовков“,  ОУ “Братя Миладинови“ в Каварна, ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ - с. Белгун, НУ “Христо Ботев“ - с. Септемврийци. 

Проектът се изпълнява по схемата за безвъзмездна финансова помощ „Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и/или търсещи или получили международна закрила“, приоритетна ос: 3 „Образователна среда за активно социално приобщаване“ на Оперативна програма «Наука, образование и интелигентен растеж» (2014 -2020). Бенефициент на проекта е сдружение „Център за образование, култура и екология 21“. 
По проекта се провеждат мерки за социално приобщаване чрез образователна интеграция на ученици от етнически малцинства и включване на родители в образователния процес. Участват 330 ученици и 140 родители от две начални, две основни и едно средно училище в община Каварна, които са партньори в проекта.

Дейностите  в проекта предлагат образователни услуги и ресурси за: допълнително обучение по български език за учениците, за които българският език не е майчин език; съхраняване и развиване на културната идентичност на учениците в мултикултурна среда, работа с родителите за разясняване ползите от образователната и социалната интеграция. 
По проекта са предвидени интересни междуучилищни форми. Сред тях са пътуваща изложба “Моят свят“, интерактивна детска книга „Живи традиции“ по фолклорни мотиви /предания, легенди, съчинения, рисунки/, фестивал на изкуствата, занаятите и спорта “Цветна дъга“. 
Проектът е с продължителност 20 месеца и се реализират от март 2017 до октомври 2018 г. 

Снимка: Община Каварна

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама