Граждани алармират за нагло закачени по дърветата на Добрич обяви и реклами

10:52, 05 апр 17 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„За пореден път из целия град Добрич по всяко дърво, стълб, водосточна тръба, входна врата и всяка друга възможно повърхност противозаконно, неестетично и нагло са налепени, забодени или наковани серия рекламни листовки, пропагандиращи дейността на едни и същи „лица” и за пореден път отправям сигнал към отговорните органи за вземане на мерки  и налагане на контрол над нарушителите”, алармира неотдавна арх. Красимир Пампоров от Добрич. Той подаде сигнал за това и до Общината.

В него той посочва, че с тези действия се нарушават Наредбата за осигуряване на обществения ред, поддържането и опазването на общинската собственост и околната среда на град Добрич и Наредбата за изграждане и опазване на зелената система на територията на община Добрич, а именно забраната за поставяне на афиши, реклами, съобщения, обяви, некролози, нагледни агитационни материали и други подобни, извън определените със заповед на кмета места и забраната за увреждане на растителността , както и поставянето на рекламно-информационни елементи или други съоръжения по дърветата, с изключение на временните, закрепени така, че да не увреждат растителността.

Съгласно същите  разпоредби, за всяко от нарушенията се налага глоба или имуществена санкция в размер на 1000 лева и виновниците се задължават да премахнат рекламните материали и почистят общинската собственост.

„Престъпниците са толкова нагли, че са изписали телефонните си номера и имената на фирмите си на рекламите”, посочва арх. Пампоров. И добавя: „Не е оправдание, че нямало доказателства, че съдът щял да ги оправдае и не си заслужавало усилията! Престъпленията трябва да се преследват и наказват упорито и систематично, дори и най-дребните. Зелената система на град Добрич не е просто общинска собственост. Дърветата са наше – мое и на Вас, господа, богатство, дарено ни от дядовците и бащите ни още преди да се родим. Аз искам да живея в един чист и красив град. А, Вие?”

Отправихме запитване до Община Добрич във връзка с множеството случаи на закачени по дърветата в града всевъзможни обяви. Оттам ни отговориха, че забраната за извършване на тези действия е установена в чл. 29, ал. 1 от Наредбата за осигуряване на обществения ред, поддържането и опазването на общинската собственост и околната среда, като кръгът на административно-наказателно отговорните лица е изброен в чл. 29, ал. 2 от цитираната Наредба.

За установените нарушения на разпоредбата са съставени редица Актове за установяване на административно нарушение, както от органите на Първо РУ, така и от инспектори ООС към отдел „Инфраструктура и околна среда“ при Община град Добрич, като за санкциониране на съответните нарушения са издадени наказателни постановления от кмета на Община град Добрич.

Община град Добрич ще предприеме необходимите действия за почистване на поставените обяви по дърветата, както и ще продължи да осъществява контрол, посочват още от администрацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама