По проект към движение „Син флаг” работи детска градина в Тервел

06:41, 06 апр 17 25 459 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По проект „Да намалим отпадъците“ към Българско Движение „Син флаг“ работи тази година детска градина „Детелина“ в град Тервел, съобщи директорът й Капка Христова.

Той е насочен към повишаване информираността на децата относно предотвратяване на замърсяването на околната среда, управлението и рециклирането на отпадъците.
В детското заведение е създаден Екокомитет, в който влизат учители, помощен персонал и деца от детската градина.Направен е преглед на околната среда. Децата са участвали в акция за почистване на двора, като накрая е изтеглено количеството им и отчетено нивото на замърсяване. Организирана е акция за събиране на отпадъци от хартия и PVC бутилки. Във всички групи е проведена педагогическа ситуация „Кой замърсява природата“. Посредством игри и нагледен материал децата се запознаха с основните замърсители на природата и начините за предотвратяване на замърсяването. В практическа част към всяка ситуация изработиха продукти от отпадъчни материали - цветя от вестници, саксии с цветя и вазички от PVC бутилки, контейнери за разделно събиране на отпадъци, цъфнали дръвчета и гривнички от ролки тоалетна хартия, цветя и пеперуди от повредени CD.

Паралелно с това детската градина се включи и в инициативата „Хиляди дървета за децата на България“. В началото на март тя получи 100 млади борови дръвчета. С помощта на служители от Община Тервел децата засадиха 40 от тях в двора на детската градина. Останалите са засадени на различни места в града.

Организиран е конкурс за детска рисунка „За чиста околна среда“, а изложба с рисунките е подредена в детската градина.

Най-дългоочакваното събитие премина под наслов „По пътя на боклука“. Децата с помощта на персонала и работниците по чистотата в града натовариха събраните отпадъци на камиона и с автобуси го придружиха до Претоварната станция в края на града. Там служители на фирмата ги запознаха с технологията за събиране и извозване на отпадъци, демонстрираха ни работата на лентата за пресоване и 
въвеждане на отпадъците в контейнери.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама