Пчелари излизат на протест в Добрич

07:44, 07 апр 17 25 470 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 13 часа днес пред областната управа в Добрич ще се проведе протест на пчелари от Добрич против употребата на неоникотиноиди, които са вредни, както за пчелите, така и за хората.

По инициатива на сдружение „Съюз на българските пчелари“ в същия час пред Министерски съвет ще се състои и национален протест.

Негодуванието на пчеларите е насочено срещу използването на три пестицида, които са разрешени за ограничена и контролирана употреба /дерогация/ със заповеди на изпълнителния директор на Българската  агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев от 27 март. Областите в страната, в които тези неоникотиноиди, могат да се приложат са 17. Те са основно в Северна България. Сред тях е и Добрич.

Пред журналисти Янко Янков от Българския пчеларски съюз обясни, че срещу разрешението на трите препарата ще се подадат и жалби в съда. Пчеларите се надяват те да бъдат отменени. Пчеларите обаче се опасяват, че вече е извършена сеитба с обеззаразени с тези пестициди семена. Освен това те настояват за по-добра политика към сектора, защото опазването на пчелите е свързано с грижата към природата въобще.

Зам.-председателят на Конфедерацията на пчеларите Иван Кожухаров цитира проучване, според което тези неоникотиноиди имат период на разпад от 19 години.  По думите му, употребата на тези препарати съсипва здравето на хората и унищожава  бранша.

По думите на Костадин Костадинов – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и зам. председател на Националната асоциация, става въпрос за ограничена и контролирана употреба на тези вещества, а дерогацията в Северна България е била нужна заради борбата със сивия рапичен хоботник. Заради вредителя през юни в Добричка област се е наложило презасяване на 500 хиляди декара. Приложено е било контролирано използване на тези препарати, като в заповедите е упоменато къде може да се прилагат. Той е категоричен, че реалното действие на веществата е около месец. Ново изследване, направено преди десетина дни е показало, че популацията на хоботника в Добруджа е голяма. И предупреди, че ако не се пръска и се допусне каламитет, тогава борбата с вредителя се поема от държавата, която пръска наред и това може да доведе до сериозни загуби за пчеларите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама